Zaterdag 21 september is het World Clean Up Day.  

In deze post lees je wat er die dag allemaal in Breda te doen is en hoe je je kunt aansluiten bij de verschillende acties door de stad. 
 
Global clean up
Vorig jaar haalden 18 miljoen vrijwilligers in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii een gigantische hoeveelheid afval uit het milieu. Naar schatting 88 miljoen kilo! Een ongekend succes. Alleen al in Indonesië deden zo’n 7 miljoen mensen mee. De (plastic) vervuiling staat nu wereldwijd hoog op de agenda. 
 

Dit jaar gaan we op 21 september opnieuw de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar beleven. Mensen in 160 landen gaan de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Want opruimen kan iedereen!


CleanUp Breda

Centrale Meeting Point Sonsbeeckpark – vanaf 13.00 uur

In Breda wordt het Sonsbeeckpark de centrale verzamelplek voor het zwerfaval. Coördinator Riquette van de Pol (inderdaad, onze vaste blogger!): “Het doel is om elkaar te ontmoeten, samen te zijn en te zien dat je niet alleen staat in je zwerfie akties. De meeste opruimhelden doen dit namelijk meestal alleen.”

Hier start in de ochtend ook de CleanUpBoeimeer actie. Je kunt daarbij aansluiten en het daarom heen liggende gebied opruimen. Hoe meer mensen hoe groter de opruimcirkel. Wat ook kan natuurlijk is zelf een groep vormen, bijvoorbeeld met je collega’s, en zelf een deel van Breda onder je hoede nemen.

De Albert Heijn van het Valkeniersplein brengt vers fruit voor de mensen die tussen 13.00 en 16.00 uur aanwezig zijn. Neem gerust ook je eigen kleedje met picknickmand of borreltas mee. “Al het zwerfafval van opruimacties in Breda wordt samen gebracht in het van Sonsbeeckpark. Om 16:00 uur maken we bekend hoeveel zwerfafval we met zijn allen in Breda hebben opgeruimd en hoeveel impact je dus met elkaar kunt maken op één dag! De Gemeente zal die middag een extra ophaalronde in het Sonsbeeck te organiseren.

Als je naar Sonsbeeckpark komt, meld je dan even aan via BredaWorldCleanUpDay@outlook.com


Aansluiten bij de opruimacties in Breda doe je bij

9.30-12.00uur JCI clean up day


Dit jaar heeft JCI we een samenwerking met Bootje Varen Breda. Er wordt een heuse ‘trashhunt’ georganiseerd waar je zowel te voet als te water aan mee kunt doen. Lopend gaat de schoonmaaktocht naar de omgeving van Haagdijk/Haagweg. Deze straten zijn gekozen omdat dit de meest vervuilde straten van Breda zijn. Daarnaast gaan er twee boten en schepnetten te water om de singels schoon te vissen. Materialen (ringen, grijpers, afvalzakken) worden ter beschikking gesteld door de Gemeente Breda. Er zullen prijzen worden uitgereikt voor degene die het meeste, het raarste, het waardevolste of het grootste afval heeft opgeruimd!

Tussen 09:30 – 10.00 uur is het verzamelen en aftrappen bij Jan en Alleman. Vandaar kun je kiezen of je meedoet met de Trashhunt, of met Bootje Varen Breda afval gaat vissen door de Singels. Tussen 12:00 en 13.00 is de prijsuitreiking. Wil je je opgeven? Klik hier


10.00-15.00uur Haagsemarkt – Princenhage

Net zoals vorig jaar is Team pLESStic! present in Princenhage, Breda. Opruimheld Cato gaat samen met haar buurtgenoten en wethouder Paul de Beer Princenhage schoner maken door zwerfafval op te rapen. Doe je mee?! Laat het weten via deze deze Facebook pagina of meld je aan via deze link op Eventbrite.  


10.00 uur Van Prinsenbeek naar NAC stadion

Marco gaat de groenstroken van station Prinsenbeek tot aan het NAC-stadion opruimen. Verzamelen is om 10.00 uur en tussentijds houden ze een korte pauze op het winkelcentrum Heksenwiel. Meer informatie vind je op zijn Facebook pagina.


10-12uur Groen in Haagse beemden, Heienlangendonk 

Clean up van de groenstroken in de Haagse Beemden en ze zwerfvuil vrij maken. Wie doet er mee?


10.30 uur Van Sonsbeeckpark

De start is op het grote grasveld. Aanmelden via BredaWorldCleanUpDay@outlook.com


11 – 16.00 uur Duik Galder schoon

Duikteam Dusky duikt Galder schoon en ruimt het strand op. 

Locatie: Rijsbergsebaan 


12-15uur zwerfvuil verzamelen, Bleekstraat

Zwerfvuil verzamelen langs de singels en in het Stadspark Valkenberg van Breda. In groepen ga je een gedeelte van het gebied aanpakken, afval verzamelen en bij elkaar leggen op het Kasteelplein. Reken op 2.5 uur actief opruimen van het aangewezen gebied en een half uur gezamenlijk opruimen van de totale hoeveelheid afval die is verzameld. Wil je meedoen? Meld je hier aan


13.00 – 15.00 uur Heuvel en Princenhage

Marjolein en Liesbeth wonen in de wijken Heuvel en Princenhage en willen van adres naar adres lopen. Ze gaan met een groep van 5 vrienden en kinderen van adres naar adres lopen. Ze starten bij één van de vrienden door de wijk heen tot het laatste huis van deze vriendengroep. De start is aan de Willem Barendszstraat en rond 15.00 uur willen ze aankomen op Bareel, het laatste adres. 

13.30 – 15.00 uur Ploggen met Stadsjutters Markkant

Al hardlopend afval verzamelen. Oftewel, Plogging. Runnerscafe organiseert deze actie samen met Markkant en studenten van Avans University (samen brengen ze ook de afval data in kaart met de Literatti App. Lees daarover meer verderop op deze pagina) 
De route start aan de stadskant van het centraal station in Breda. Hierna gaat de route door Belcrum en langs de singels van Breda.
Het eindpunt is centraal station, waar het afval op een bakfiets van de organisatie wordt geladen.

Aanmelden voor de Plogging actie doe je hier


14.30 – 16.30uur SUP Clean-UP

Yoga Vixen en SUP Clean-Up  organiseren een landelijke clean-up. Een open donatie is gevraagd om deel te nemen. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan SUP Clean-Up. Huur van een SUP Board kost €19,90 en is inclusief alle benodigdheden om te kunnen peddelen. 

Hier vind je het event op  Facebook

Schrijf je online in via http://www.momoyoga.nl/YogaVixen om een paddleboard te reserveren. Als je je eigen board hebt en je wil graag meedoen, email dan naar Kristina via spiritualyogavixen@gmail.com or bel of SMS naar 0681049752

Zelf een actie organiseren kan natuurlijk ook.

Stuur dan een mailtje naar BredaWorldCleanUpDay@outlook.com. Sluit je als je dat nog niet hebt gedaan aan in de GroenPlein Facebook groep, dan vind je meteen een groep enthousiaste mensen die je mogelijk willen helpen.

Wil je meehelpen met de organisatie van de Bredase Clean Up? Tof! Stuur dan even een mailtje, ook weer naar BredaWorldCleanUpDay@outlook.com


Gebruik de Literatti App 

We vragen alle deelnemers die meedoen om hun opbrengst in beeld te brengen en een foto te maken van het meeste bizarre item dat ze die dag hebben opgeruimd. 

Ook kun je meehelpen om de afvalberg in kaart te brengen. Dat gaat via de app Literatti. De Litterati-app is heel makkelijk: hij legt de precieze locatie vast waar je iets hebt aangetroffen, maar ook van wat voor materiaal en welk merk iets is. Met deze informatie brengen Natuur- en mileuvereniging Markkant Breda & Avans het zwerfafval in Breda in kaart. Om daarna het probleem bij de bron aan te pakken. Sluit je aan bij de groep STADSJUTTERSBREDA. Ga naar Meer en kies Clubs. Zoek daar naar STADSJUTTERSBREDA. (je herkent ze aan het plaatje met al die mensen). 

Klik hier om de app te downloaden 


By the way. Wie denkt dat dat helemaal niet kan, in één dag je land opruimen, moet ook dit filmpje even kijken. 

 

Veel plezier allemaal op World Clean Up day! 

 

 

Write A Comment