GroenPlein ging langs bij Bredase bedrijven die duurzaamheid al ver hebben doorgevoerd in hun bedrijfsvoering en businessmodel. Vandaag aflevering #1 Jacobs Electro Groep

Oprichtingsjaar                                     1955

Aantal werknemers                           62

Energieverbruik per jaar                 40.000 kilowattuurR

Manfred Jacobs doet niet moeilijk. Natuurlijk mag je bij hem het dak op. En alsof hij iedere dag de steile ladder naar het dak met zonnepanelen beklimt, gaat de directeur van Jacobs Elektro voor, richting het open luik en de strakblauwe lucht. Niet naar beneden kijken nu, gewoon doorstappen.

19 graden en een felle zon, dat zijn de ideale omstandigheden voor zijn zonnepanelen, weet Jacobs. “Bij een hoge temperatuur worden de panelen warm. Dat is nadelig voor de energieopbrengst.” Het veld aan panelen, vastgezet op witte dakbedekking vanwege de extra weerkaatsing en energieopbrengst, zorgt ervoor dat het gebouw waarop we staan en de elektrische voertuigen ervoor, energieneutraal draaien. Althans, bijna dan. Want toen hij zijn zonnepanelen op het dak aanbracht reed er één elektrische auto, en inmiddels zijn het er zes, die ook allemaal aan de laadpaal moeten.

Dus komen er binnenkort nog een stuk of wat zonnepanelen bij. “Al onze energie wekken we op. We berekenen hoeveel we nodig hebben en dat leggen we op het dak,” legt Jacobs uit. De energierekening van het gloednieuwe pand met twee verdiepingen voor de ruim 60 werknemers, verschillende ontvangstruimtes, een zaal voor bijeenkomsten, een binnentuin en een magazijn is daardoor bijna nihil. “En die wordt met de extra zonnepanelen nul.”

Goed, hij had een voorsprong. Jacobs Elektro is een familiebedrijf, dus energie en techniek is hem met de paplepel ingegoten. En hij houdt ervan, van die techniek. Maar toch, ook voor de andere bewoners op het industrieterrein aan het Minervum, ja voor alle Bredase ondernemers met een pand hoeft er geen drempel te zijn om bewust het energieverbruik te verminderen, zelfs op te wekken, vindt Jacobs. “De goedkoopste en makkelijkste besparing is het licht uit te doen in de ruimtes waar je niet bent. Het kost je niks en het scheelt al heel veel. TL buizen en gloeilampen kun je vervangen door ledverlichting. De ledverlichting bespaart enorm. Als je het vervelend vindt om steeds de lichtschakelaar om te zetten, kun je een stap verder gaan en een bewegingsmelder of daglichtregeling aanleggen. Dan bepaalt het daglicht de hoeveelheid verlichting.”

De zonnepanelen op het dak van Lensvelt

Starters mogelijkheden genoeg dus en wie daarna de smaak te pakken heeft, kan zijn eigen energieverbruik gaan opwekken, met zonnepanelen bijvoorbeeld. “Je hoeft niet meteen voor energieneutraal te gaan, je kunt het ook in stappen doen en beginnen met, zeg twintig procent energiereductie.”

Tuurlijk, de investeringskosten zijn behoorlijk, beaamt Jacobs begripvol. Maar de kosten hoeven lang niet allemaal uit eigen zak te komen, pareert hij. “De SDE+ subsidie kan voor het grootste deel de investering bekostigen.” Jacobs laat een foto zien van het dak van Lensvelt op Minervum. “We hebben er net 980 zonnepanelen op gelegd met een SDE+ subsidie. In vijftien jaar tijd wordt dat maandelijks terugbetaald.”

Hij weet, die energiebesparing van hem is een sport geworden. “Het was allemaal heel simpel eigenlijk en ik ben er steeds verder in gegaan. Hier én thuis. Ik was een forse doortrapper in de auto, maar nu pas ik mijn rijgedrag zo aan dat ik zo veel mogelijk kilometers elektrisch maak. Saai? Het rijdt fantastisch. Het is zo rustgevend.”

Kom op 19 februari van 16.00 tot 18.00 uur naar GroenPlein’s maandelijkse Duurzaamheidscafé, om te netwerken en al je duurzame vragen te stellen. We houden het Duurzaamheidscafé dit keer bij Manifesto, business coaches en personal accountants. Oprichter Erik Friedeberg opent het café en vertelt hoe je dat doet en vooral ook hoe je begint met je businessmodel en bedrijfsvoering te verduurzamen. De duurzaamheidscafés zijn open voor iedereen en we stellen het op prijs als je laat weten of je komt. Dat kan via de mail stefanie@groenpleinbreda.nl of via het event op Facebook

Wil je ook in deze serie en laten zien hoe je duurzame stappen zet in je onderneming? Stuur een mailtje naar stefanie@groenpleinbreda.nl

Write A Comment