Op nummer 4 staat ze in de Kinder Trendrede; De Natuur. (wij geven ze even dik verdiende hoofdletters)

Tientallen groep 6 en 7 leerlingen van zes verschillende basisscholen in Breda kropen de afgelopen maanden in de huid van een trendwatcher en dachten na over hoe zij de wereld nu zien, welke trends en ontwikkelingen zij signaleren en hoe zij hun toekomst het liefste invullen. De Kinder Trendrede werd dinsdag 13 maart voor het eerst voorgedragen in het Stedelijk Museum. Daarmee had Breda een primeur. Het is de eerste ooit.

Het was een wervelend optreden met interviews, filmpjes en voordrachten. Daarin werd de boodschap van de kinderen duidelijk: wij zijn de toekomst, wij kunnen meedenken, geef ons een stem.

Het klimaat krijgt een belangrijke rol van de kinderen in de Kinder Trendrede. “Het klimaat is echt heel belangrijk. Vooral voor ons. Men zegt dat de verschillen in het weer steeds erger worden. Laten we dus leren omgaan met andere klimaten omdat dat steeds meer normaal zal worden. Maar vooral laten we kijken hoe we dingen kunnen veranderen. Wij willen niet in een vieze lucht leven. We willen geen afval in de natuur, maar juist meer groen in de stad. Spelen in de natuur is leuker dan tussen de stenen. Een leefbare stad is een stad waarbij we minder aan onszelf denken en meer aan de natuur. Een stad waar we afval gebruiken zodat het niet in de natuur komt. Een stad waar mensen samen leven met natuur en technologie.”

De Kinder Trendrede is het jonge zusje van de nationale Trendrede die in januari voor de achtste keer is voorgedragen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en die inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijk trenddocument voor landelijke politieke partijen, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. “Je kunt het zien als een alternatieve troonrede”, zegt trendwatcher Tony Bosma, een van de initiatiefnemers.

“Het is een jaarlijks geschenk aan Nederland van een groep trendwatchers. Het is fantastisch dat kinderen nu ook een Trendrede maken. Kinderen vinden het mooi om na te denken over de toekomst en heel fijn als er naar hen wordt geluisterd.”

De eerste Kinder Trendrede is Bredaas en heeft tien adviezen voor Miriam Haagh, wethouder Onderwijs, zoals Beloon iedereen die bij ouderen in Breda langsgaat voor gezelschap en op nummer 4 dus Weg met steen. Natuur is belangrijk. Het is de bedoeling dat andere steden het ook oppakken. Te beginnen met toekomstlespakketten in het onderwijs, die Erica Bol, ook een van de initiatiefnemers en oprichter van TeachtheFuture heeft ontwikkeld. “Scholen richten zich op gisteren en vandaag, maar niet op de toekomst. Het is belangrijk dat we daarover nadenken en dat stimuleren we met lesmateriaal,” zegt Bol.

“Bovendien kunnen we veel leren van de kinderen. Ze zijn creatief, flexibel en zitten vol ideeën. Ze laten ons zien dat we niet bang hoeven zijn voor de toekomst, maar die juist mogen omarmen.” Of, zoals Pop Anker (10) het verwoordt, “Meestal mogen volwassenen het zeggen en nu mogen wij. Dat is belangrijk, want wij leven langer in de toekomst.”

Benieuwd naar de Kinder Trendrede? Lees hem hieronder!

 

Write A Comment