Begin dit jaar kwam een aantal Bredase organisatoren van evenementen & festivals bij elkaar die hoger in willen gaan zetten op duurzaamheid. GroenPlein hoorde dat dit op Ploegendienst al supergoed is ingevoerd. Zo zijn er hardcups in plaats van zachte plastic bekers, handige broekzak asbakjes en wordt het afval gescheiden ingezameld. Dus gingen we het gesprek aan met Tijn Kapteijns, eigenaar van Kairos Events en verantwoordelijk voor het meermaals uitverkochte festival Ploegendienst.

Vooral de vraag waarom. Waarom kiest een organisator ervoor om zoveel meer te doen dan het verplichte rondje afval- & geluidsbeheersing? Duurzaamheid is immers zoveel meer dan dat. En als je op festivals zoals Esperanzah, Into the Great Wide Open en Down the Rabbit Hole bent, zie je hoe het ook al anders kan. En echt niet voor zoveel meer onkosten, weet Kapteijns. “Als je bijvoorbeeld slim omgaat met je elektriciteit, dan gebruik je maar de helft van de diesel dan dat een gemiddeld ander festival nodig heeft. Vaak worden er voor de zekerheid aggregaten ingezet die veel te zwaar zijn. Laat een festival-ervaren elektricien je stroomplan opstellen, dan ben je groener en minder geld kwijt.” Hetzelfde geldt voor de hardcups, de harde plastic glazen, stelt Kapteijns. “Door het statiegeld en de lagere schoonmaakkosten van je festivalterrein, kost het echt niet meer dan de bergen zacht plastic afval die je op een drukbezocht festival genereert. Alle ongeopende schone glazen gaan retour en de rest leveren we vuil terug bij de leverancier.”

bron foto: ploegendienst

Het gaat erom de balans te vinden, er niet in door te schieten. Kapteijns wil bewustzijn creëren én plezier blijven maken. Zo staat er op het dansfestival wel vlees op het menu. “Een frikandel hoort er zeker bij op Ploegendienst, haha. Maar we kunnen tegenwoordig niet meer onbeperkt vlees eten, het belast de aarde enorm. Dus maken we onze bezoekers vooraf al attent op de mogelijkheid om vegetarisch te kunnen eten. Hoeft niet, mag zeker wel. Vooral geen wijzend vingertje, dat past niet bij onze festivalsfeer. Je komt voor je lol, het moet leuk blijven.”

En leuk vinden ze het, de bezoekers van Ploegendienst, blijkt uit onderzoek. Ook de duurzaamheid scoort hoog. De grote meerderheid vindt de duurzame acties prima, 10% staat er neutraal in en slechts 5% vindt het niet oké. Geen probleem volgens Kapteijns, “Die 5% is het me waard. Ik bereik veel meer mensen die wél begrijpen dat we anders met de aarde moeten omgaan. Dat handje festivalgangers die dat echt vervelend vinden sluiten later wel weer aan.”

Want dat is het nou net. Het festival wordt gehouden in een natuurgebied, de Galderse Meren en dan kun je het echt niet maken om daar milieuvervuilend bezig te zijn, vindt Kapteijns. “Je staat in die prachtige omgeving, dan wil je toch niet overal plastic afval, peuken en etensresten zien liggen? Dat horen we ook terug, bezoekers vinden het fijn dat ze nauwelijks afval zien liggen.”

Of Kapteijns nog duurzame wensen heeft voor zijn volgende festival? “Ja, van een composteermachine zou ik heel blij worden. Die maakt binnen 24uur compost van food-afval. Dat is afgelopen editie net niet gelukt, maar dat zou ik zo tof vinden, dat je het gft-afval van de food-afdeling de volgende dag aan een omliggende boerderij kan aanbieden. Dan hebben we minder afval om af te voeren en de omwonende boeren halen ook een voordeel uit Ploegendienst. Dan is de cirkel weer rond.”

bron foto: Stef Beemer

Tot slot nog een tip van Kapteijns voor Breda, dat steeds meer uitgroeit tot event-stad: “Schaf als stad je eigen hardcup spoelstation aan. Hier zit een solide verdienmodel onder en je maakt het andere Bredase festivals zoveel makkelijker om ook over te stappen op dit duurzame alternatief. En het laat dat lekkere Bredase biertje nog beter smaken dan geserveerd in zo’n slap plastic bekertje. Genieten in de natuur zonder deze te belasten, wat wil je nog meer?”

Write A Comment