Voor mij is de kringloopwinkel altijd de leukste manier geweest van verantwoord duurzaam doen. Breda heeft genoeg tweedehands paradijsjes waar ik altijd even kan snuffelen naar bijna nieuwe spullen voor een leuke prijs. En waar ik na een impulsieve opruimmanie snel mijn overtollige huisraad of kleding kan inleveren bij de altijd vriendelijke vrijwilligers. Hierdoor creëer ik qua kleding en huisraad geen afval en zorg ik ook dat er minder grondstoffen worden gebruikt dan als we alles nieuw zouden aanschaffen. Beter voor iedereen!  

Sinds mijn bezoek afgelopen donderdag aan Ruilwinkel Trésor, zijn deze kringloopwinkels toch een beetje van hun troon gestoten. Je vindt er ook toffe spullen en er zijn schatten van mensen die zonder tegenprestatie zich inzetten voor dit mooie ruilsysteem. Want dat is de plus van deze tweedekanswinkel, een systeem dat je laat winkelen zonder geld! Wie wil dat nou niet? Het werkt heel simpel: door spullen in te leveren ontvang je punten en die punten kun je weer inruilen voor de spullen die in hun winkel staan uitgestald. En je hoeft niet alle punten in 1 keer uit te geven, je kunt ze ook sparen op je persoonlijke scankaart. Of je regelt het gehele puntensysteem heel smart via de gratis Piggy-app. 

Verder vind je in hun pand een voedselkast en een boekenkast waarin je kan neerzetten wat je niet meer gebruikt en kan meenemen wat je nodig hebt. Geven en nemen is ook hier het uitgangspunt. Want het motto van Trésor is en blijft: Stop vervuilen. Kom ruilen!

Oprichters Jeannette en Carmen zijn supertrots dat ze eindelijk een plek hebben gevonden om hun droom te laten beginnen. Want dat is Ruilwinkel Trésor, een begin om mensen te laten zien dat je op een andere manier met elkaar en met de wereld kunt omgaan. Dat je elkaar kunt helpen door spullen te ruilen. Dat je een plek heb waar je een lekker bakkie kan doen met een gezellig praatje voor 50 cent. Dat je een groeiende onderneming bent waar mensen met een (speciale) zorgvraag ook een zinvolle dagbesteding kunnen hebben. Aan dit laatste punt wordt nog hard gewerkt, daar zijn nog veel handjes en een grotere ruimte voor nodig. Want de dames hebben nog heel veel plannen, die hun basis gaan vinden in de schatkamer van Breda. Trésor. 

Trésor is gevestigd in het pand van Innovatief Hoge Vucht aan de Meerhoutstraat 2 bis en is iedere donderdagmiddag van 13 tot 16 uur geopend. Het lidmaatschap is gratis en werkt met een puntensysteem. Via een digitale pas worden punten verzameld. Met deze pas betaal je dan weer de spullen die meegenomen worden. Bij aanvang krijg je de eerste 5 punten cadeau.

De ruilwinkel wordt gecoördineerd door Carmen de Haan en Jeannette Hebinck. De winkel heeft een sociale functie in de wijk, en wordt wekelijks goed bezocht. In de gezellige koffiecorner zijn koffie thee en limonade te koop voor 50cent. Je kunt er een tijdschrift lezen, een spelletje doen of een praatje maken. Klanten brengen spullen, nemen spullen mee en blijven voor een praatje. 

De ruilwinkel zal in de toekomst ook als dagbesteding lokatie fungeren. Een plek waar mensen met een ( speciale ) ondersteuningsvraag laagdrempelig welkom zijn voor een zinvolle daginvulling. Het doel is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te voorzien van werkervaring en mee te laten doen in de maatschappij.

Dit is de website van Tresor 

En hier vind je Tresor op Facebook

Iedereen is van harte welkom!

Groetjes,

Esther Ruiten

Write A Comment