“Ik ben een enthousiaste duurzame consument en altijd nieuwsgierig naar vergroenende ontwikkelingen en verhalen in de stad.”

Tadaaaa! Dit is Riq Pol, de nieuwe blogger van GroenPlein

Riq is water- en milieujurist en ook toekomstkijker, als voorzitter van de landelijke waterschapsdenktank. Ze gaat ons meenemen in de duurzame wereld in Breda die ze van binnen en buiten kent. Riq weet ook nog eens heel goed hoe je zelf duurzame stappen zet en gaat ons met hele praktische laagdrempelige voorbeelden laten zien dat wij dat ook kunnen. 

Zit je klaar voor haar eerste blog? Goed zo. Komt ie!

Ik weet het zeker: Door het maken van andere (kleine) keuzes kun je duurzamer leven EN geld besparen zonder dat je je dat moeite kost. Kleine keuzes, keuzes die uiteindelijk wel beter zijn voor onze leefomgeving (en dus voor ons) en die soms ook  goedkoper zijn dan gedacht.  Maar die je comfort van leven niet dramatisch veranderen. Kortom duurzaam leven en kunnen besparen, het kan!  Het kan met elk budget!

Voor wie een avondje googelt op duurzame dingen, ziet een keur aan hippe vloggers en bloggers die je alles kunnen vertellen over minder afval, veganistisch eten en ga zo maar door. Ze spelen in op een boodschap. De afgelopen jaren zijn we bestookt met de boodschap van een Inconvenient Truth. We weten al sinds het  VN Brundlandt- rapport  “Our Common Future” dat wij het verplicht zijn om de aarde goed door te geven aan onze kinderen. We weten dat de aarde de groeiende wereldbevolking, welvaartswensen en toenemende consumptie niet oneindig kan dienen. Het is ergens een keer gewoon hartstikke op. Dat is een feit. Waar begin je?

Al geruime tijd ben ik bezig mijn leven te vergroenen. Je weet wel, treinen, fietsen, led- lampen, 30 graden was, bio- producten. Ik was nieuwsgierig naar hoe ik nog groener kon leven zonder dat ik daarvoor mijn leven totaal moest veranderen of zelfs moest verhuizen.  Tijdens die zoektocht merkte ik dat ik zelfs met kleine dingen mijn huishouden kon vergroenen. Duurzaam bleek regelmatig zelfs goedkopere opties te bieden.

Ik merkte dat er heel wat keuzes te maken zijn in het alledaagse die echt een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde leefbare wereld. Die keuzes zijn bovendien verrassend eenvoudig te maken.

Als we al die gemaakte keuzes optellen kunnen we samen een enorm verschil maken. Het mooie is namelijk dat als we allemaal ergens onderweg een andere keuze maken, we samen oersterk zijn. Ons koopgedrag bepaalt namelijk het aanbod. Zo bepalen wij, consumenten, met zijn allen wat er in de winkels ligt. Het is het simpele mechanisme van vraag en aanbod. Waar begin je?

Mijn wereld en waarschijnlijk ook de jouwe speelt  zich toch grotendeels af in Breda. En stiekem gebeurt er in onze stad van alles op het gebied van vergroenen en duurzaamheid waar de meesten geen weet van hebben. Of je wilt wel wat doen maar je weet niet waar je moet beginnen.

Hier op GroenPlein ga ik je meenemen op ontdekkingstocht in Breda. Welke initiatieven zijn er? Belangrijker nog…. Wat kun jij thuis doen? Ik ga je laten zien en ervaren dat het maken van groenere keuzes niet betekent dat je al je comfort moet opgeven. Ik snap ook wel dat het leven als Green Evelien voor velen echt een brug te ver is. Te ver omdat je woont in de stad, wellicht in een huurhuis, of een appartement. Te ver omdat het leven zonder koelkast, zonder centrale verwarming en stromend warm water alleen prettig is voor op de camping.

De reden dat ik dit doe?

Omdat ik weet dat als we allemaal ergens een andere groenere keuze maken we een beter, mooier, gezonder en schoner Breda. Zo maken we samen dat de Parel van het Zuiden nog meer gaat stralen. Eén keuze per keer.

 

Inconvenient Truth 2 nog niet gezien? Hier is de trailer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Write A Comment