Het is herfst! In de stad gaan de lichtjes aan. De etalages zijn versierd. Warme chocolademelk, kaarslicht en…… het haardvuur.  Lekker warm en romantisch. Talloze huizen in onze stad hebben een open haard of houtkachel in huis of tuin. En ook sommige winkeliers in Breda lieten vorig jaar voor hun winkel een vuurtje branden. Onwijs gezellig, maar helaas wordt het steeds duidelijker dat open vuur en open haard schadelijk zijn voor mens én milieu.

Dit las ik laatst in de Telegraaf en NRC. Zij kopten

“ Haardvuur vervuilt meer dan 6 trucks”  

“ Gezellige haard is reuze schadelijk”

 Mmmm….tijd om hier in Breda ook eens wat licht op te schijnen.

Bij het verbranden van hout, of dat nu in een kachel, open haard of de vuurkorf is, komen naast CO2 ongeveer 200 schadelijke stoffen vrij. (Lees er meer over op deze site

 

  • Koolmonoxide
  • Fijnstof
  • Organische gassen
  • Chemicalien
  • Enkele anorganische gassen

Van sommige van deze stoffen is bekend dat ze giftig zijn. Van andere staat vast dat ze kankerverwekkend zijn.

Van fijnstof is bekend dat zelfs een kleine hoeveelheid schadelijk is voor de hersenen van het ongeboren kind. (lees daarover hier meer) voor de ontwikkeling van de longen bij babies en jonge kinderen (daarover lees je hier meer) Fijn stof dringt heel diep in de longen door en is daardoor ook voor volwassenen zeer schadelijk.

Wist je dat die rook ook vrijkomt in je eigen huis? En dat deze rook wel 400 meter ver kan komen? De deeltjes zijn zo klein dat ze door kieren, roosters en open ramen de huizen binnenkomen. En zo ademt u ongemerkt en onbedoeld de fijnstoffen mee.

Er zijn gemeenten waarin de zorg om de uitstoot van houtkachels steeds luider klinkt. Zeker in steden waar huizen zeer dicht op elkaar staan, is het verbranden van hout in houtkachels en openhaarden een extra belasting op de toch al niet al te schone lucht. De Gemeente Tilburg deed focussessies met de B5, Provincie en GGG en schreef dit artikel. en de Gemeente Helmond gaf zijn bewoners de tips die je hier in de afbeeldingen ziet.

Alternatieven, zoals verantwoord stoken zijn er eigenlijk niet. Ze zorgen voor een verminderde uitstoot van nog steeds kankerverwekkende en giftige stoffen. Een gezonde lucht is voor velen van ons een belangrijk item. Ons land scoort al jaren niet heel goed op schone lucht. Iedereen weet dat wonen aan een drukke (snel)weg tot allerlei gezondheidskwalen en ziektes kan leiden. De schandalen rondom dieselautos staat ons nog vers in het geheugen. Vieze lucht in klaslokalen leidt tot bezorgde ouders. En wie wil er nog meeroken in de kroeg?

Eigenlijk zijn we het wel met elkaar eens. Niemand wil ziek worden van vieze lucht! We willen schone lucht!

Dus winkeliers in Breda, dit jaar alsjeblieft geen vuurkorf op de straat. Mede stadsgenoten, laat die open haard en haardkachel uit, doe de centrale verwarming aan. Steek in plaats daarvan kaarsen van bijenwas aan, en plaats ledlantaarntjes voor de feestelijkheid.

Zo zorgen we samen voor een betere luchtkwaliteit, kan iedereen gezond ademhalen en voorkomen we dat mensen ziek worden door de schadelijke lucht ervan. Zo zorgen we er samen voor dat onze glimmende Parel schoon blijft.

Write A Comment