Wat is Groenplein?

GroenPlein is het duurzaamheidsknooppunt van Breda. Zie ons als een hub, een plein, of een magneet waar iedereen die een duurzame stap wilt zetten informatie krijgt, doorverwezen wordt, of samen kan werken. Heb je een vraag, bijvoorbeeld over energiemaatregelen, duurzame voeding of mobiliteit, plastic soup of groene daken? Stel hem aan onze chatbot. Organiseer je een duurzame bijeenkomst? Stuur ons een mail dan zetten we hem op de kalender die we maandelijks rond mailen. Of het nu je eerste, tiende of honderdste duurzame stap is die je wilt zetten, bij GroenPlein willen we je in ieder geval één stap verder brengen. Dat is nodig, want in 2044 wil Breda CO2 neutraal zijn. Hoe meer mensen daaraan bijdragen, hoe beter. Doe je mee? Laat je horen via site of socials, of kom langs!

Benieuwd naar het 1e jaar van GroenPlein? Bekijk dan nu ons online boekje.

Bekijken

Onze Partners

Boerderij Wolfslaar

Waar buiten binnen komt. Duurzame inspiratie om mee naar huis te nemen! Boerderijbeleving, klimaatadaptatie, boerderijbeleving, lokaal voedsel en biodiversiteit. Samen bereiken we meer!

Greenoffice Avans

Greenoffice Avans wil de stad duurzamer maken door samen met organisaties in de stad studentenprojecten, campagnes en onderzoeken te doen. We werken met GroenPlein samen omdat zij toffe duurzame en inspirerende opdrachten voor onze studenten hebben.

Buurauto

Buurauto wil door het delen van elektrische auto’s bereiken dat de luchtvervuiling en het ruimtebeslag van auto’s in steden wordt verminderd en dat mensen zich bewust worden van de impact die mobiliteit heeft op ons klimaat.

GroenpleinBreda is voor Buurauto een ontmoetingspunt om in contact te komen met burgers, overheden en met andere duurzame ondernemers én om duurzaamheid in al haar breedte onder de aandacht te brengen.

Zero Waste Nederland

Zero Waste Nederland is geboren vanuit mijn eigen persoonlijke afvalloze leefstijl en de behoefte om die boodschap verder uit te dragen.

Groenplein Breda is de aanzet geweest tot het durven en kunnen inspireren van anderen, door middel van het maken van verbindingen via hun netwerk. Ze hebben de kans gegeven te spreken voor zowel individuen als ondernemers, hetgeen de vonk heeft gegeven die Zero Wast Nederland nodig had om te ontvlammen.

Stadslab

Duurzaam (nogal breed begrip) is ook voor Stadslab een even noodzakelijke als complexe zoektocht naar voor mensen goed hanteerbare mogelijkheden; we hebben in huis afgesproken dat we de komende tijd lab-achtige experimenten, ook op dit terrein, zullen aanpakken.

Groenplein is laagdrempelig, goed geïnformeerd en actief in het brengen van de blijde boodschap en een ideale partner als het aankomt op ideeën ontwikkelen waarmee we lab-experimenten kunnen doen – liefst als living lab, dus met mensen in hun dagelijkse omgeving.

Van Tilburg Bastianen

Van Tilburg Bastianen bereidt zich voor op het mogelijk maken van rijden met nieuwe duurzame aandrijftechnieken voor zowel auto’s als trucks in onze 24 uurs economie.

Samen met GroenPlein zijn wij ervan overtuigd dat we sneller en met de juiste partners tot duurzame mobiliteitsoplossingen kunnen komen ten gunste van de regio Breda.

De smaakspecialist

De Smaakspecialist ontwikkelt, produceert en distribueert duurzame levensmiddelen. Met aandacht en liefde voor mens, dier en natuur maken zij de mooiste biologische producten onder eigen merken zoals Smaakt, BioToday en RAW Organic Food

GroenPlein is een centrale plek voor iedereen om je te laten informeren en inspireren wat je in Breda daadwerkelijk allemaal kunt doen op het gebied van duurzaamheid. En dat is belangrijk. Ze leggen vanuit een positieve benadering de nadruk op handelingsperspectief. Dat is goed, want bij bewoners is er behoefte aan concrete initiatieven waar zij aan bij kunnen dragen.

Herenboeren Breda

Herenboeren Breda wil grip op eten en gezond eten. We willen weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. En we willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

GroenPlein heeft een belangrijke verbindingsfunctie tussen alle Bredase initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Herenboeren Breda heeft tijdens het GroenPlein-evenement ‘Lekker Lokaal Breda’ gebruik kunnen maken van deze verbindingsfunctie. Gezamenlijk met andere Bredase voedselproducten en –initiatieven hebben wij ons kunnen presenteren aan de bewoners van Breda en het gesprek gevoerd over de voedselstrategie voor Breda.

Hoeve Overa

Bij ons op Hoeve Overa vinden we het belangrijk dat mensen weten waar hun voedsel vandaan komt, daarom mag je bij ons ook in de stal en op het erf naar de dieren komen kijken.

Breda heeft lokaal zoveel te bieden, zoek niet verder, laat de supermarkt eens links liggen en ga langs bij de bron van het voedsel. GroenPlein kan je de weg wijzen.

Ramses Bier

Ramses bier werkt zo veel mogelijk met regionale grondstoffen. Vanwege onze kleinschaligheid kunnen we blijven innoveren, ook in duurzaam produceren.

Groenplein is belangrijk voor Ramses Bier omdat het prettig is dat er gelijkgestemden zijn. Eerlijke en gezonde voeding is vreemd genoeg nog niet normaal. Producenten vergeten vaak dat ze naast de dagelijkse gang van zaken ook nog een maatschappelijke taak hebben. Een platform kan helpen met verbinden.

Buurkracht

Samen met GroenPlein brengt Buurkracht mensen in Bredase buurten bij elkaar. Bij Buurkracht geloven we dat mensen in buurten samen veel kunnen bereiken. We bieden een aanpak waarmee je op een eenvoudige en leuke manier dingen voor elkaar kunt boksen om de buurt te verbeteren. Zoals het regelen van zonnepanelen.

Breda Barst

Breda Barst wil niet alleen het festival zo duurzaam mogelijk maken, maar ook lokale duurzame initiatieven een podium geven. Breda Barst organiseert daarom ook een ecologische markt: Eco-Barst!

Groenplein heeft een goed beeld welke lokale en duurzame initiatieven in Breda aanwezig zijn.

Hoppenbrouwers Techniek

Een duurzame toekomst bouw je samen; Dat is waar wij in geloven en als modern technisch installatiebedrijf hebben wij de ambitie de meest duurzame installateur van Nederland te worden. Dat doen we door bedrijven en particulieren te helpen met het realiseren van duurzame installaties en energiezuinige gebouwen. Hoppenbrouwers Techniek werkt volgens de laatste normen en technieken voor een toekomstbestendig gebruik en verbruik.

GroenPlein is een ontzettend mooi platform waar partijen aan elkaar gekoppeld worden. Wij willen ook aan de duurzame stad Breda bijdragen door te informeren en inspireren over de technische mogelijkheden, en het realiseren van de oplossingen om gebouwen te verduurzamen.

Odin biologische supermarkt

Wij verkopen met liefde producten die 100% biologisch en liefst biodynamisch zijn. En wanneer je via één van onze winkels lid wordt van onze coöperatie heb je inspraak en kom je in aanmerking voor ledenvoordeel. Maak kennis met onze supermarkt aan de Ginnekenweg 65 of kijk op Odin.nl voor meer informatie.

GroenPlein is een prachtig platform dat laat zien wat er allemaal aan positieve en duurzame initiatieven in de stad zijn. Als groene supermarkt die deel wil uitmaken van de lokale samenleving zijn we trots daarvan deel uit te maken.

Jaga

Klimaatverandering en de komst van nieuwe technologieën en technieken eisen nieuwe ecologische oplossingen voor verwarmen, koelen en ventileren. Jaga wil traditionele systemen met een hoog energieverbruik vervangen door alternatieve energiezuinige systemen. Er is geen planeet B!

GroenPlein is voor ons een platform dat onze kernwaarden uitdraagt en concrete oplossingen biedt voor mensen die de energietransitie gestalte willen geven in hun eigen woning

Onze Stip

GroenPlein is op een missie. Lees het in onze Stippen aan de horizon

Bekijken