Nog nooit kochten we zoveel en zo gemakkelijk nieuwe spullen. Een nieuwe bank omdat de huidige kleur nu echt ‘uit’ de mode is. Nieuwe kleren omdat die broek toch net anders is dan alle andere in m’n kast en hij is nu zo goedkoop! En m’n fiets is na twee jaar stadsritjes eigenlijk toe aan een stevige onderhoudsbeurt. Maar och, voor een beetje meer geld koop ik een nieuwe. Dus doen we dat, zeker zo leuk, toch?
 
Nieuwe spullen kopen omdat het leuk is.
Niet vanuit noodzaak of essentiële behoefte. Ook niet omdat je het echt nodig hebt. Wel vanuit impulsieve behoefte, emotionele wens of gewoon omdat het kan, omdat je het wil. 
Maar wil je dat ook echt? Ook als je weet wat je er voor moet laten? Geld dat je op deze manier uitgeeft, zou je ook kunnen gebruiken voor een heerlijk etentje bij dat ene speciale restaurant, om lekker op te laden tijdens een weekendje verdwalen in de natuur of jezelf te verwennen met een alles ontspannende massage.  
En wil je dat ook echt, die nieuwe spullen, als je weet wat onze aarde te verduren heeft door onze koopdrang? We verbruiken op dit moment al 1,75 keer de aarde aan grondstoffen. Alles wat we kopen, heeft z’n weerslag op ons eigen leefmilieu en op de gezondheid van de aarde. Het beste wat je kan doen om je footprint te verlagen, is niets nieuws meer te kopen. Dat klinkt misschien een beetje lastig en omslachtig maar met deze tips & tricks weet je precies weet wat je wel en niet moet doen in deze nieuwe levensstijl – Buy nothing new!
 

refuse, re-think, re-use, repair, reduce, repurpose, re-gift

 
Oke, sommige spullen zoals medicijnen koop je gewoon nieuw. Maar je zal er versteld van staan wat je wel allemaal niet-nieuw kunt aanschaffen.
Zelfs ondergoed ligt ongedragen in de kringloop, met het prijskaartje er nog aan. Er zijn gelukkig steeds meer winkels die het zonde vinden dat hun onverkochte spullen worden weggegooid. Dus gaan ze niet in de kliko maar nemen ze de moeite om deze spullen naar een tweedekans winkel te brengen. En gelukkig denken steeds meer mensen, bedrijven en organisaties op deze manier. Zo raken grondstoffen dus niet verloren op de afvalberg maar worden ze opgenomen in de circulaire economie. Niet alleen recycle, maar ook  refuse, re-think, re-use, repair, reduce, repurpose, re-gift. De grondstoffencirkel blijft rond. 
 
 

Wat doe je wel?

 • Je gaat naar de kringloop, ruilwinkel en weggeefshop.
 • Organiseer een kledingruil, boekenswap of vintage-sale.
 • Bezoek online marktplaats, weggeefgroepen, ruilsites en pinterest. Die laatste is namelijk dé plek om inspiratie op te doen voor creatieve en handige DIY’s om te restylen, repareren of hergebruiken van oude spullen.  
 

Hoe doe je dat, op jacht gaan naar het perfecte stoeltje of die unieke tweedehands jurk? 

 1. Bedenk van te voren wat je nodig hebt. Wat zijn de afmetingen, zit daar speling op?
 2. Wil je perse die ene kleur of sta je open voor iets anders? Een open mind hebben doet wonderen in tweedehands shoppen. Aan de ene kant kun je dan thuiskomen met iets anders dan je in je hoofd had zitten, wat onverwacht perfect blijkt te passen bij die oude laarzen die achterin je kast liggen. De valkuil hierin is dat je met deze mindset zoveel moois tegen komt dat je binnen de kortste keren je hele huis hebt volgebouwd…
 3. Probeer de potentie van zo’n tweedehands pareltje te zien: vaak kun je door te pimpen, repareren en vermaken verborgen talenten boven halen.
 4. Online kun je trouwens veel vinden over schoonmaken en vlekken verwijderen met grootmoeders tips. Of opa’s handigheid met hout en verf, die van pas komt bij meubels opknappen en restylen. Leef je uit met je creativiteit! 
 
 

Voedsel redden

Een andere manier om het milieu én je portemonnee te helpen, is door voedsel te redden van de vuilnisbak.
 • Er zijn verschillende apps, winkels en restaurants die de strijd met foodwaste aangaan. Denk hierbij aan de app Thuis afgehaald, Resq, No food wasted en natuurlijk de booming To Good To Go. Voorbeelden van restaurants zijn In Stock, The Colour Kitchen en Foodguerilla.
 • Ook kun je groenten en fruit redden door te ‘rapen-bij-de-boer’ via Voedseljutters, of spullen kopen van Kromkommer en de Verspillingsfabriek.
 • De meeste supermarkten geven een flinke korting op producten die op de laatste dag van hun houdbaarheidsdatum zitten, ook dat is win-win voor consument, winkel én het milieu.
 • Verder zijn er ook FB-groepen, zoals No food wasted Breda en fysieke plekken waar overgebleven eten wordt aangeboden.
 • Vooral wijkgebouwen en opvanghuizen zijn genegen om een voedselkast neer te (laten) zetten. 
 • Behalve voedselkasten zijn er ook op veel plekken weggeef-boekenkasten te vinden. Bij voortuinen, in openbare gebouwen en bij supermarkten zie ik ze staan. Ook weggeef- & ruilwinkels beginnen steeds meer in trek te komen. Het leukste is om niet alleen mee te nemen maar ook weer aan te vullen met je eigen spullen waar je op uitgekeken bent. Daardoor hou je de recylce-cirkel rond! 

Write A Comment