Hoi! Ik ben Heleen. Ik werk bij Nieuwe Veste als Senior Bibliotheekmedewerker. Het is mijn droom om Nieuwe Veste als organisatie te helpen verduurzamen. 

In mijn werk bij Nieuwe Veste kan ik niet alleen mijn passie voor boeken kwijt, maar wil ik ook verdieping brengen in duurzaamheid. Zo heb ik in april samen met het Bredaas Bijenhouders Collectief en Boerderij Wolfslaar een week ‘Breda zoemt mee!’ georganiseerd in het teken van de (wilde) bij. In november is het weer tijd voor ‘Nederland Leest’ met dit jaar het thema duurzaamheid, waarbij we een maand lang allerlei activiteiten organiseren die daarop aansluiten. 

Naast dit soort projecten is het mijn droom om Nieuwe Veste als organisatie te helpen verduurzamen. 

Nu is de bibliotheek natuurlijk het schoolvoorbeeld van een duurzame samenleving: boeken delen en niet zelf kopen. Maar wist je dat we tijdens de verbouwing ook veel duurzame stappen zetten? Zo hebben we zonnepanelen op het dak liggen, is veel van het ijzerwerk hergebruikt en wordt onze mooie binnentuin toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Wat ook erg leuk is om te zien, veel collega’s worden zich steeds bewuster van de hoeveelheid afval die we produceren. Er zijn al heel wat collega’s die de papieren bekers links laten liggen en hun eigen mok meenemen. Ook heb ik het Green Key certificaat onder de aandacht weten te brengen. Hopelijk gaan we daar dit jaar mee aan de slag en kunnen wij een voorbeeldrol in de samenleving gaan vervullen. 

Deze interesse voor duurzaamheid voer ik ook in mijn persoonlijke leven door, met als lijfspreuk “Alle beetjes helpen”. Zo stel ik bij alles wat ik wil kopen mijzelf de vragen “Heb ik dit echt nodig? Kan ik dit (makkelijk) zelf maken? Zo niet, is er een duurzaam alternatief en als dit er niet is, wat kan ik dan kiezen om de impact zo klein mogelijk te houden (denk aan papieren verpakking in plaats van plastic etc.)?”. Natuurlijk lukt het niet altijd even goed, en geloof ik er ook echt in dat je jezelf niet hoeft af te straffen. Als wij allemaal zeg 70 procent van de tijd bewust bezig zijn met onze impact, komen we al een heel eind! 

 

Write A Comment