Om 13.30 stonden ze er al, het Plog & GO Breda team. Een half uur voor de aftrap van GroenPlein’s eenjarig bestaansfeest stonden ze al te popelen om hun ‘buit’ af te gooien bij GroenPlein’s Wastebar. Op het binnenplein van Nieuwe Veste, waar we onze verjaardag mochten vieren, stonden zo’n 8 vuilniszakken met zwerfafval dat het team had opgeraapt tijdens het wandelen. En dat gaf niet alleen een opgeruimd Breda, maar ook een paar drankjes.  Want bij de Wastebar op GroenPlein kon je voor 10 stuks zwerfafval een drankje kopen!

Om 14.00 uur begon het feest met de eerste van de drie ‘Bak met energie-quiz’ spelen. Dit spel, vers van de pers door PakhuisB ontwikkeld voor de provincie, is bedoeld om op een speelse manier mensen met elkaar in gesprek laat gaan over verschillende duurzame energie-thema’s. Eva gaf op haar mobiele de meest goede antwoorden in de snelste tijd en daarmee won zij een workshop veganistisch koken bij Restaurant LOFF. Later op de dag gingen de winnaars van de andere twee quizrondes met vette prijzen naar huis zoals een excursie naar de Terheijdense molen en een duurzame Combekk-pan, gemaakt van de oude spoorrails bij Haarlem. Dit alles onder de bezielende begeleiding van presentatrices Pop, Emma en Floor, die hun schoolbanken in de Laurentius Basisschool hadden verruild voor het Groene podium.

Binnen in de Bibliotheek stond Professor Stinkmeyer al klaar met zijn stoere en groene voorstelling om tientallen kids te vermaken met zijn Meemaaktheater. Deze uitvinder Zwerfafval gaf niet alleen opruim-gymles, waarbij iedereen stond te springen en te dansen op een lekkere beat, ook leerde hij de kinderen omgaan met boze of luie vervuilers, die vinden dat ze hun rommel op straat mogen gooien. Tot slot nam hij iedereen mee naar buiten en werden we op het Binnenplein verrast door zijn vlammenorgel dat niet alleen poepgas maakte maar ook oorverdovende tonen en torenhoge vlammen produceerde.

Ondertussen bracht klas 1 VA van De Rotonde zakken vol met zwerfafval! Zij en 80 andere superstoere eersteklassers hadden hun omgeving opgeruimd en kwamen het afval inruilen voor een drankje. Trots poseerden ze naast hun Wastebar-letters, die ze in de weken voorafgaan aan de dag van de duurzaamheid met Juf Chantal Nooitgedacht hadden gemaakt van lege flessen, melkpakken, dopjes en chipszakjes.  Ook hielpen ze Tim de afvalkunstenaar en Annabel de Afvalcoach met het sorteren van alle waste die naar GroenPlein werd gebracht.

Lees hier het stuk over de scholieren van de Rotonde in BN de Stem

Ook de studenten van GreenOffice Avans verschenen met hun waste. Nadat ze in de parkeergarage van Avans flyers hadden achtergelaten onder ruitewissers met een call2action de volgende keer de fiets te pakken, sprongen ze voor DOK19 in een sloep om de middag te varen over de Singel van Breda en met hun netten de waste eruit te vissen.

Mooi om te zien dat zoveel Bredase jongeren zich inzetten voor een groenere toekomst!

Om 17.00 uur stapte wethouder events Daan Quaars op het podium met nieuws uit Brussel. Daar was Burgemeester Paul Depla om een Europese subsidie in ontvangst te nemen  waarmee Gemeente Breda en Airqon de komende jaren de events in Breda en ver daarbuiten gaan verduurzamen. Bij GroenPlein liet Airqon zien hoe; op het plein stond een elektrische auto die de stroom leverde aan de discolampen rondom DJ DNS. Inderdaad, elektrische auto’s kunnen zowel stroom opnemen als leveren. Dus wie straks met zijn auto naar een Bredaas event komt en stroom levert, krijgt toegang en een top parkeerplek.

Terwijl DJ DNS zijn plaatjes draaide op de stroom van de elektrische auto, bakte Friday at five de biologische hamburgers en saté bruin op de stoere BBQ, gemaakt van een gerecycelde oliedrum. We leveren we nog een paar verdwaalde stukjes plastic in bij de wastebar en proosten op het eerste jaar GroenPlein: op naar de volgende!

Write A Comment