Het begon in maart. Meteorologen voorspellen dat 2020 een snikhete en droge zomer wordt. Wellicht de heetste ooit. Dat terwijl de weerman op t.v. vorig jaar de behaalde 40 graden nog een unicum noemde. Het blijkt het nieuwe normaal te gaan worden. Hitte is here to stay.

Zie deze stukken op 

Het is eind mei als wetenschappers en onderzoekers een oproep doen aan de gemeenten in ons mooie land. Bereid je voor op extreme hitte, maak je stad hittebestendig. 

Dat lees je terug in

Hoe zit dat?

Onze steden zijn al snel acht tot vijftien graden warmer dan het omringende platteland. Dit komt doordat het op stenen, daken en asfalt veel warmer wordt. Een stad bestaat uit veel gebouwen en verharding zoals straten en stoepen. Ook koelt de stedelijke omgeving in de nacht niet zo snel af. Steden worden hitte eilanden. Binnen de stad kun je ook weer kleinere hitte- eilandjes hebben.

Eiland, dat klinkt heel vakantie-achtig, maar hittestress is een serieus  probleem. Het raakt ieders gezondheid. Je wordt er minder productief van, mensen worden agressief en het aantal ziekte-en sterfgevallen stijgt. In combinatie met Corona zal de hittegolf voor de risico-groepen gevaarlijk zijn. Tel daarbij de 1.5 meter samenleving van deze zomer op, dan is het nog maar de vraag of je naar het zwembad, de Galderse meren, het terras of de kust kunt. Hoe koel je af in een stad waar het 40 graden Celsius (of warmer) is? Hoe maak je je omgeving een koeler?  Hoe maken we onze stad minder hittegevoelig?Kaart hitte eilanden in de stad

 

Meer GROEN in de stad

Groen verkoelt. Tien procent meer groen levert 0,6 graden verkoeling op. In de schaduw van bomen kun je al snel zes graden winst halen. Samen kunnen we de temperatuur in de hele stad verlagen.
Om onze stad leefbaar te houden, zijn we allemaal aan zet. Omdat alle kleine acties samen een heel groot effect hebben.

6 tips en links zodat je meteen mee aan de slag kunt

Iris Garden Ecology

1. Tuin make over

Beperk het aantal tegels in je (voor) tuin tot maximaal dertig procent. De stoeptegels kun je hergebruiken.

16 Ideeën voor hergebruik van tuintegels en stenen

 Wil je  toch iets van verharding, kies voor grind of grotere voegen. Daar kan het water in wegzakken.

7 principes voor een duurzame tuin

Zorg dat de helft van alle planten in de tuin hoger is dan 1 meter. In de felle zon verpietert lage beplanting en de bodem droogt sneller uit.

Wat je moet weten als je voor vaste planten kiest

En

planten die tegen de droogte kunnen 

Hoeveel tegels je eruit mag halen om je geveltuin te maken

zie je in dit filmpje

bron: wijkdeals Breda

2. Werk samen met zo veel mogelijk mensen in je straat en wijk.

Via wijkdeals@breda.nl kun je horen op welke manier de gemeente je erbij kan helpen.

3. Gevelbekleding

Groene gevels zijn zowel voor kleine als de grote oppervlakken geschikt. Zeker voor bedrijven kan dit een zeer goede oplossing zijn. Benut je muren en ook je balkonreling. Kweek op het balkon je eigen kruiden of zelfs fruit. Ken je iemand met een balkon geef eens potplant cadeau.

Weet dat gevelbekleding, zeker bij wat oudere panden, ook de temperatuur binnen kan verlagen. Wil je meer informatie over gevelbekleding loop dan eens binnen bij 2bloom aan de Boschstraat. Deze lokale ondernemers kunnen je goed informeren. Ze hebben er systemen voor particulieren en bedrijven. 

Je vindt ze hier: 2bloom

4. Groen dak of daktuin

Op (bitumen) daken kan de temperatuur in de zomer oplopen tot zeker 70 graden. Groene daken vangen regenwater op. En niet geheel onbelangrijk nu we allemaal meer thuis zijn, groene daken werken geluidisolerend. Bovendien gaat een groen dak vele malen langer mee. Voor wie zonnepanelen heeft of daarover nadenkt, bij warme temperaturen functioneren de zonnepanelen minder goed. Ze werken beter als je ze plaatst in combinatie met een groen dak.

De gemeente verleent subsidie die voor particulieren kan oplopen tot 3000 euro en 10.000 euro voor bedrijven en stichtingen.

Hier vind je daar meer informatie over

5. Beperk wat je koopt

Probeer te hergebruiken en ruilen. Kijk eens op Marktplaats of bij de kringloopwinkel. Wat heb je zelf nog in huis liggen dat je een tweede totaal ander leven kunt geven?

6. De facebook Groenplein Groep

In deze groep bouwen we aan een duurzame Bredase community. Ontmoet er anderen, deel ervaringen , wissel tips uit, leen tuinmateriaal, ruil planten of geef ze weg. Deel er vooral je idee, je voortgang en haal er inspiratie. Zie en lees wat er in Breda gebeurt. Je hoeft het wiel niet alleen uit te vinden. Breda brengt het samen en doet het samen ook als het gaat om het maken van een fijne leefbare toekomstbestendige stad.

Sluit je dus bij Groenpleingroep op facebook aan!

Creëer een groene omgeving waarin we het hoofd koel kunnen houden. Eentje die de zomer voldoende schaduw en verkoeling kan bieden. Kies je eigen stijl en ga ervoor. Ook als je geen groene vingers hebt kun je er echt wel wat van maken. Ook zijn er veel lokale hoveniers die je graag helpen.  Met een klein beetje liefde en aandacht kun jij deze zomer in je groene oase verkoeling vinden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je inspireren door de Zuid- Europese straatjes met  Bougeanvillea en klimrozen, de tuinen in Marrakech of de bloemen op Madeira want dat roept het ultieme vakantiegevoel op. Dat gevoel kun je ook hier beleven.

Zonnige groet!

Riquette van de Pol

(insta#BredaBloeit)

Write A Comment