De vloer is lang een ondergeschikt kindje geweest. Tenminste, als het op energiemaatregelen aankwam. “Mensen dachten, warmte stijgt op, ik kan beter eerst mijn dak en muren aanpakken.”

Acht jaar geleden begon Benno Van der Sluis als aannemer van de renovatie van vooral oude woningen in Breda. Op een dag wilde een klant zijn vloer isoleren met aluminium kussens. “Ik kende het niet. Maar deze klant wilde het, dus gingen we er mee aan de slag.”

Het beviel. Inmiddels is Van der Sluis’ Bouwservice Breda specialist in het vloerisolatiesysteem dat gebruik maakt van aluminium luchtkamers. “Traditionele vloerisolatie is massief materiaal zoals piepschuim, steenwol of glaswol. Daartussen zit lucht, de isolator,” legt Van der Sluis uit. “De aluminium kussens bestaan helemaal uit lucht. De kussens zijn luchtkamers die je opspant tegen de balken van je vloer. Omdat alles lucht is, is de warmtegeleiding minder en blijft de warmte beter hangen. Het is een systeem met het hoogste rendement.”

De kussens zijn van kunststoffolie met een aluminium coating. Denk aan de zilveren foliedoeken die je om je heen krijgt als je onderkoelt bent. De aluminium coating is het minst duurzaam van het systeem. Daarvoor is warmte nodig om het te maken, en dat kost energie. Omdat je grote luchtkamers maakt heb je alles bij elkaar heel weinig materiaal nodig. “Dat vind ik mooi aan dit systeem,” zegt Van der Sluis. “Er is maar een half blikje aan aluminium nodig voor één woonhuis.”

Meer weten? Benno Van der Sluis komt op 4 april naar GroenPlein's Duurzaamheidscafé

Hoe ver staat het met de isolatie van de oudere woningen in Breda? Wat komt Van der Sluis tegen? “De meeste woningen hebben dubbel glas. Dat was in de jaren tachtig populair en mensen zagen snel in dat ze daarmee heel veel stookkosten konden besparen.” Ook de spouwmuren hebben een tijd lang veel aandacht gekregen, ziet Van der Sluis. Maar de vloer, daar hebben mensen lang mee gewacht. “Vanaf begin jaren tachtig is er wel wat met piepschuim begonnen, maar dat werd zo dun aangebracht dat het bijna geen effect had.” In bestaande woningen is de vloer vaak het laatste waar mensen aan beginnen, merkt Van der Sluis. “Onlogisch, want de woonkamer en keuken zijn ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt. Daar ervaar je de kou het meest. Bovendien, je lichaam is aan de onderkant het koudst, dus je ervaart kou op de vloer het sterkst.”

Of het nu het dak, de muren of de vloer zijn, inmiddels begint de knop bij veel mensen om te gaan en willen ze energiemaatregelen treffen in hun huis, ziet Van der Sluis. “Zes, zeven jaar geleden waren het vooral mensen die in eerste instantie milieubewust waren en hun eigen comfort hoog hadden staan. Nu zien veel mensen in dat de banken weinig rente geven en energiemaatregelen een zinvolle investering zijn. Ze verdienen zich vaak binnen zeven jaar terug. En vanaf dag één ervaar je het comfort.”

Toch, energiemaatregelen zijn nog wel steeds een voorrecht voor de groep mensen die het breder hebben, ervaart Van der Sluis in zijn dagelijkse werk. De vermogende huizenbezitters betalen vaak relatief ook nog eens minder, omdat ze in grotere huizen wonen en de opstartkosten daardoor relatief lager zijn. “Mensen met kleinere portemonnees leven over het algemeen in kleinere huizen. En juist zij moeten per vierkante meter meer betalen.”

Hij snapt dat veel mensen nu in de weerstand schieten. “De mogelijkheden zijn beperkt voor mensen die weinig middelen hebben en er zijn weinig subsidies. De overheid zou kunnen helpen door renteloze leningen aan te bieden. Ik heb klanten waarvoor ik de formulieren invul.” En de btw van 6% die nu nog wel op arbeid geldt maar niet meer op materiaal, zou ook voor beide moeten gelden, stelt de aannemer voor. “Een hele laagdrempelige regel ook, want je hebt geen controlemechanisme nodig.” Tot slot zijn advies voor stadgenoten: “Maak in ieder geval een kosten baten afweging. Als het je wat substantieels oplevert, kun je daarna kijken hoe je het financiert.”

Op deze site van de RVO kun je een berekening maken
Op deze site van milieucentraal krijg je veel informatie over energiebesparingen

Write A Comment