Geeft je zoon of dochter een examenfeest? Of ga je binnenkort voor een buurtbbq? Een anti-WK feest? Een verlaat verjaardagsfeest? Doe het eco! We zijn in Breda creatief genoeg om een feestje uit onze mouwen. Vooral in de zomer. En, bij feesten horen versieringen.  Maar hoe doe je dat nou op z’n eco?  10 tips om het anders te doen.

1. Bellenblaas!

Skip de ballonnen. Ga voor bellenblaas! Die maak je heel makkelijk zelf met 1 kop afwasmiddel, 8 koppen lauw of warm water en 3 theelepels glycerine (te koop bij drogisterijen). En met een ijzerdraadje draai je heel eenvoudig je eigen blazer. Nog even over die ballonnen; het is een wegwerpproduct, je gebruikt ballonnen maar 1 keer. Bovendien, die ballonnen waaien vaak weg en jij ziet ze niet meer. Ergens verderop komen ze neer, al dan niet in stukkies. En allerlei dieren gaan er hartstikke dood van.  Echt waar. Ballonnen zijn NIET biologisch afbreekbaar. Lees zelf maar op die ballon gaat niet op

2. Maak je eigen slingers

Bewaar stukken stof die je normaal zou wegdoen zoals een oude spijkerbroek of een theedoek. Maak er een vlaggenlijn van. Leuk om te doen en hij gaat jaren mee. Voor tips en trucs kijk je op Livelovehome 

3. Laat een paar vliegers op

Nog even over die ballonnen in de wind. Als het toch waait, wat het vaak doet in Nederland, kun je net zo goed een paar vliegers oplaten. Leuk ook om zelf of in een groep te maken. Zoals deze Japanse karpervlag.

 

4. Eigen borden, glazen en bekers

Wegwerpborden en bestek zijn zo old school, dat kan echt niet meer. En afwassen met je gasten kan ook nog eens supergezellig zijn. Maak het part of the party!

  • Je geeft iedereen een persoonlijk glas waar ze de rest van de avond mee kunnen doen. (tip:  Er zijn stiften waarmee je op glas kunt schrijven en wat je met wat water er zo weer afwast. Geef iedereen zijn unieke glas)
  • Je kunt glazen of potjes opleuken met kaarsvet. Je pakt een glas of een potje, een lucifer en warm kaarsvet. Met de lucifer kun je een stippenmotief maken van kaarsvet op het glas.
  • Ga voor herbruikbare varianten zoals bestek van bamboe.
  • Vraag je gasten om zelf bestek mee te nemen

5. Pimp je drankje zonder rietjes

Je kunt de drankjes opleuken door ijsklontjes te maken met eetbare bloemen of fruit erin. Of door een grote kan te vullen met water en fruit, of met munt. Inspiratie vind je op Culy.nl 

6. Toch een rietje? Ga voor de herbruikbare variant

Wil je toch een rietje, of ontvang je mensen die een rietje nodig hebben, vanwege een handicap bijvoorbeeld, dan zijn er een aantal herbruikbare varianten op de markt. In deze blog van lauriekoek  lees je daar meer over.

7. Lantaarntjes van blik

Van je conservenblik maak je in een handomdraai een uniek lantaarntje.
Met een spijker en een hamertje tik je gaatjes in het blik. ( een accuboormachine zou ook moeten werken) Kies zelf het patroon wat je mooi vindt. Beetje ijzerdraad – of een oude ijzeren kleerhanger – een kaarsje van bijenwas erin of een ledlampje, en voila! Je hebt een hanglantaarn die je aan een tak kan hangen. Uiteraard kun je je blik ook nog in een kek kleurtje verven.

8. Tafelaankleding

Pluk wat veldbloemen en zet ze in glazen potjes op tafel. Of zet je pot met kruiden, thijm, rozemarijn, bergsteenthijm, op tafel. Op snijbloemen in de winkel en met name rozen zit een hele cocktail aan bestrijdingsmiddelen. Dat wil je toch niet op je tafel hebben?

9. Een Waterorgel!

HET alternatief voor het kampvuur. Het verbranden van hout geeft veel fijn stof en Co2 af. Het is niet goed voor de luchtkwaliteit Daarom een waterorgel. Superorigineel en ik weet zeker dat er nog lang over je tuinfeest wordt nagepraat. Hoe je het waterorgel maakt leggen de scouts je op deze site uit:

10. American Party-box

Ga je picknicken of wordt het een American party, vervoer je bijdrage dan in een leuk herbruikbaar bakje of pot. Pimp die een beetje op en zo is je bakje meteen een versiering. Warm weer? Neem dan een koeltasje mee. Scheelt tonnen met afval!

 

Enjoy the summer!

 

 

 

 

Write A Comment