Sporthal ‘De drie Linden’ in Prinsenbeek krijgt straks een A-label, het NAC stadion wordt zelfs energieneutraal. Gemeente Breda is op weg om in 2044 helemaal CO2-neutraal te zijn. Dat doet ze onder andere door de komende jaren haar panden te verduurzamen. Een forse investering, maar het levert ook veel op. Zo’n beetje alle gemeentelijke panden zullen na de aanpak een A-Label krijgen en daardoor minder CO2 uitstoten. Dat is beter voor deze planeet en voor de portemonnee. 

 Over naar jouw huis. Wil je dat ook verduurzamen? Misschien wel CO2 neutraal maken? Tof! Hier zijn 4 tips die je kunnen helpen bij het bepalen van je keuzes en in welke volgorde je die kunt doen.  

1.Weet wat je verbruikt 

Het begint met inzicht in je huidige energiegebruik. Weet jij hoeveel elektriciteit en gas je gebruikt? Meer dan 90 procent van je energierekening gaat op aan kosten waar je zelf invloed op hebt, volgens Milieu Centraal. Via de slimme meters van netwerkbeheerder Enexis, kunt je inloggen op MIJNenergieInzicht. Op je computer of mobiele telefoon kunt je zien hoeveel gas en elektriciteit je gebruikt en hoeveel je nog kunt besparen. Als je nog nergens op let, kun je nog 550,- euro per jaar besparen! Klik hier voor de besparingstips – https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/ 

Als de kruipruimte hoog genoeg is, is vloerisolatie mogelijk.

 2.Isoleren 

Door de ‘schil’ van je woning goed in te pakken blijft de warmte binnen. Het isoleren van de verschillende onderdelen van de schil (vloer, muren, glaswerk en dak) is een goed begin. Door het isoleren van je vloer bespaar je gemiddeld 200 euro op je energierekening per jaar. Met dakisolatie (van een onverwarmde zolder) bespaar je gemiddeld 400 euro. Laat je al het glaswerk vervangen door HR++ glas, dan bespaar je ongeveer 240 euro per jaar op je energierekening. Spouwmuurisolatie is een maatregel die je in een paar jaar kunt ‘terugverdienen’. Gemiddeld kost spouwmuurisolatie voor een tussenwoning 800 euro. Met deze maatregel bespaar je gemiddeld 200 euro per jaar op je energierekening. Dat heb je dus in 4 jaar terugverdiend.

 

3.Duurzaam verwarmen  

In deze stap ga je van ‘het (aard)gas los’. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of je kunt aansluiten bij het warmtenet (restwarmte van bijv. het Amernet).  Een warmtepomp met bodembron bespaart je per jaar 240 euro en 220 euro omdat je gasaansluiting weg kan. 

 4.Zonnepanelen op je eigen dak of collectief dak 

Gratis stroom met zonnepanelen

Met zonnepanelen zet je zonne-energie om in duurzame elektriciteit. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit in plaats van gas. Je hebt dus geen gasrekening meer, en geen vastrecht kosten voor de gasaansluiting. Een set van 10 panelen (2.700 Wattpiek) levert jaarlijks 2.360 kWh stroom: bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment  470 euro  voor betalen. Met je zonnepanelen spaar je dit bedrag elk jaar weer uit, want jouw panelen wekken jaar in, jaar uit gratis stroom op.  

 

 

 

 

Is er subsidie voor deze maatregelen? 

Voor een overzicht van Bredase subsidiemogelijkheden om duurzame investeringen te doen, kijk op

Wil je liever een advies op maat? Vraag een vrijblijvend keukentafelgesprek aan bij

Heb je een andere vraag? Stel het ons via

  • info@groenpleinbreda.com
  • of kom langs bij GroenLoket! Vanaf 14 augustus is het GroenLoket weer geopend op iedere dinsdag en donderdag van 19.30 – 20.30 uur beneden in Nieuwe Veste. 

Op deze websites staan ook veel tips en adviezen

  • MijnEnergieInzicht.nl 
  • Milieucentraal.nl 
  • Greenhome.nl 

Wist je dat bewustzijn van je eigen energiegedrag een reductie op het energieverbruik kan hebben van 10%
Lees hoe!

Write A Comment