Het ging niet van de ene op de andere dag. Eerst schrapte Elisah Pals alle E-nummers uit haar dieet. Dat was in 2015. Een jaar later, in 2016 begon Pals te leven zonder afval. “En vorig jaar, in 2017 volgde ze met minimaliseren. Ze deed alles weg wat ze niet nodig had en kocht niks wat overbodig leek.

“Ik wilde kijken of ik door e-nummers te schrappen, iets goeds kon doen voor mijn lijf.” Gaanderweg begon ze ook andere verpakkingen te bestuderen. “Ik wilde weten of andere stoffen die ik in mijn lijf stopte, wel goed voor mij waren. Sorbitol en glycerol bijvoorbeeld in tandpasta. Wat is dat?” Zo ontdekte ze bijvoorbeeld dat polyethylene microplastics zijn en dat dat de glitters in de tandpasta zijn.

 

Elisah Pals leeft nu zo goed als zonder footprint. Ze maakt zelf haar tandpasta en haar shampoo en laat haar zakken noten op de markt vullen in een pot die ze zelf meeneemt. Om maar eens wat te noemen. Omdat ze zo weinig spullen heeft, heeft ze veel ruimte over, zowel in haar huis als in haar hoofd. De grootste veranderingen in haar leven? “Ik hou heel veel geld over. En tijd. Veel produkten die je zelf maakt, maak je met ingrediënten die heel weinig kosten en die je in grote hoeveelheden kunt maken. En doordat ik niet veel winkel, heb ik veel tijd.”

 

Wil je ook leven met minder afval? Dan zijn dit de 6 tips van Elisah Pals

  1. Begin makkelijk. Zet een eerste stap die bij je past. Het begin is dan gemaakt.
  2. Ga voorbereid inkopen doen. Neem potten en papieren zakjes mee en laat ze vullen.
  3. Zeg nee. Neem niet zomaar iets aan als mensen iets uitdelen
  4. Vraag om hulp. Leg uit wat je doet en vraag of mensen mee willen werken. Ik merk dat mensen het heel leuk vinden om mij te helpen!
  5. Maak het zelf. Shampoo komt in een plastic fles en tandpasta uit een tube. Die haal je niet binnen als je het zelf maakt.
  6. Onderzoek je afval. Zo ontdek je waar je nog meer kunt minderen. Avocado’s kun je bijvoorbeeld ook los kopen, in plaats van in een plastic malletje met een plastic verpakking eromheen.

 

De credit van de afvalfoto gaan naar Lars Hobma

 

Write A Comment