Over luiers kun je echt hele avonden vol kletsen. Zeker als je wasbare luiers gebruikt. Ik weet het, been there. En wat ik hoorde was een partij aan vooroordelen gebaseerd op onjuiste info. Heel jammer want de wasbare luier van vandaag is niet meer die katoenen strikluier die je oma gebruikte. Al zijn die er nog wel.

Wil je duurzaam dan is een wegwerpluier in geen enkel geval een goede keuze. Ze zijn deels gemaakt van aardolie en bevatten polyacrylaat korrels. Komt dat in het milieu dan doet het er maar liefst 450 jaar over om te vergaan.

Wist je dat de marketing formule “babies droge billetjes” jou alleen maar geld kost? Ze hebben die luiers zo absorberend gemaakt dat je kindje ook niet voelt dat het plast. Het krijgt geen natte billetjes, geen prikkel die zegt “o ooo nu heb je in je luier geplast”. Hierdoor blijft je hummel veel langer dan nodig in de luiers. En daarmee jaagt die fabrikant jou op extra onnodige kosten.

Is er een alternatief? Jazeker.

De wasbare luier is niet meer die doek die je oma gebruikte. De wasbare luier van vandaag is een moderne, hippe en gebruiksvriendelijke luier. Qua gebruiksgemak doen ze niet onder voor een wegwerpvariant. Er is een groot aanbod dus je hebt heel wat te kiezen.

Je treft het. Ik ben ervaringsdeskundige, dus ik kan je het volgende uit eigen ervaring vertellen.

Wasbare luiers zijn niet vies.

 • In plaats van je luier in de vuilnisbak te gooien, doe je ze in een wasemmer met waszak. Luier erin en als de zak vol is, zak in de wasmachine.
 • In de luier leg je altijd een inlegvel. Voor newborns wordt een vlies gebruikt omdat hun ontlasting nog een andere structuur heeft. Wordt de ontlasting vast dan heb je inlegvellen. Heeft je kindje gepoept? Dan gooi je het inlegvel weg (in de vuilnisbak en NIET in de wc daar verstopt het riool van) Een plasje? Vel mee in de wasmachine, want hij is vaak nog wel 5 keer bruikbaar.
 • Was ze bij de witte was. En het hoeft echt niet altijd op 60 graden hoor.
 • Vlekken in de luier? Hang de luier in de zon. Zonnestralen zijn een natuurlijk middel om urine -en poepvlekken te bleken.
 • Wasbare luiers was je nooit met wasverzachter, dat vermindert de absorptie.
 • Wasbare luiers hebben een droogtijd. Ze kunnen in de droger, wil je drogen aan de lucht, houdt dan rekening met een droogtijd van zeker 12 uur. Zeker in het begin zul je veel luiers verwisselen, houd daar rekening mee.
 • Voor onderweg pak je je wasbare luiers, een waterdichte luierzak en je uitwasbare billendoekjes. Vieze luier en uitwasbaar doekje in de luierzak en thuis hoppa in de wasmachine.

Er zijn drie systemen wasbare luiers

 1. Strikluiers
 2. Wasbare luiers die je draagt met een overbroekje. Die maken het geheel lekdicht. Die broekjes komen in de meest leuke motiefjes en kleuren.
 3. All-in one luiers. Dat zijn luier en overbroekje in 1. Nadeel hiervan is dat als de buitenlaag slijt, je luier niet meer lekdicht is. Bij aparte overbroekjes koop je dan een nieuw overbroekje en die zijn in kosten echt vele malen goedkoper dan een all-in one luier.
 • Wasbare luiers komen in verschillende maten. Als je slim kiest zou je met twee verschillende maten moeten kunnen volstaan van baby tot zindelijkheid.
 • Let vooral op het materiaal. Bamboe is wat milieuvriendelijker.
 • Wasbare luiers lijken duurder maar zijn dit niet. Je koopt je luiers en daarna ben je van de kosten af. Een beetje goede luier gaat 2 soms zelfs 3 kinderen mee.
 • Zoek een luier die je kunt verstellen in omvang, maar ook die je op de buik goed kunt laten sluiten. De verhalen dat kinderen tot de haren in de poep zitten? Nog nooit meegemaakt.
 • Omdat de luiers zo goed zijn is er ook een levendige handel in de luiers. Op Facebook kun je in de groep Luiermarkt ervaringen lezen maar ook luiers van anderen kopen of je eigen set verkopen.
 • Let ook op de absorptie. Zeker als kindjes ouder worden, worden de plasjes groter en de luier moet dat aankunnen. De oplossing is om een luier te zoeken die je met extra bamboe inleggers een grotere absorptie capaciteit kunt geven.
 • Wasbare katoenen billendoekjes kun je kopen of zelf maken. Babies billen worden echt schoon van water. Bovendien kun je het een beetje warm maken. Je kunt aan het water wat teatree olie toevoegen of een andere olie die je lekker vindt ruiken. Doekjes met alcohol drogen juist de billen uit.
  Makkelijk mee te nemen in 1 waterdicht zakje met vochtige schone doekjes en 1 voor de vieze. Thuis zakje openmaken en bij de was….
  Ook die doekjes zijn niet stuk te krijgen en gaan zeker 2 kindjes mee. En daarna gebruik je ze als poetsdoekje.

Tot slot, laat je goed voorlichten en probeer een luier uit voordat je de hele set koopt.

 

 

Write A Comment