Wil je bewuster met afval omgaan? Sluit je dan aan bij duurzame lokale held Elisah Pals en ontdek hoe je een begin kunt maken met een afval vrij leven.

Het was ergens vorig jaar. Ik maakte kennis met Elisah Pals ergens in het centrum. Net daarvoor had Elisah bij de Appie in de Nieuwstraat een serieuze boodschap achtergelaten. Een plastic attack, waarbij ze met een aantal mede stadgenoten alle boodschappen in plastic ter plekke uitpakten en in zelf meegebrachte potjes, zakjes en doosjes mee naar huis namen. Ik hoef je niet uit te leggen hoe groot die berg plastic was die achter bleef.

Ik vind het altijd weer bijzonder verfrissend om te zien hoe bepaalde mensen exact schijnen te weten wat ze hier op deze planeet komen doen.
Wat begon als een klein idee is inmiddels ontaard in een serieuze organisatie. ZerowasteNederland. Jazeker, wordt gewoon gehost vanuit ons mooie Breda. Want na de plastic attack kwam de sticker! Eentje waarvan ik me niet kan voorstellen dat je die nog niet bent tegengekomen. Zo één die je het leven een stuk makkelijker kan maken.

Want heel eerlijk, ik voelde persoonlijk nogal een drempel. Ga maar eens met je eigen verpakking naar de winkel en vraag dan of ze het betreffende product ook daarin willen doen. Grote kans dat ze je raar aankijken of je zeggen dat dat echt niet kan. Sta je daar met je meegenomen doosje. Gaat nergens over natuurlijk, maar het kost je toch echt moeite om die stap te zetten. Mij in ieder geval wel.
Hoe makkelijk is het als je gewoon aan een sticker kan zien dat die ondernemer het echt ook tof vindt als jij je eigen verpakking meeneemt! Toch?

Het idee van de “Neem je eigen verpakking mee” sticker, is inmiddels landelijk een enorme hit. De stickers waren niet aan te slepen.

Dan ben je toch gewoon een held? Als je met zo iets simpels, zo’n effect kan bereiken?

Fijne dag allemaal!

Riquette van de Pol

Write A Comment