Iedereen kan het, circulair leven. Het is niet zo groot en veelomvattend als het klinkt. Riq Van de Pol doet het en deelt 10 tips. Kies er één die bij je past en je circulaire leven kan beginnen!

 1. Koop spullen van een goede kwaliteit, die gaan veel langer mee. Ze zijn bij aankoop duurder maar op langere termijn dus goedkoper.
 2. Kijk eens of je iets kunt vinden wat een eerder leven heeft gehad. Kleding of tassen van oude postzakken bijvoorbeeld.
 3. Stel je zelf bij iedere aankoop de vraag, heb ik het echt nodig? (Je zult verbaasd zijn hoe vaak het antwoord nee is.)
 4. Sommige producten zijn gemaakt om als het stuk is weg te gooien. Dat willen we niet. Als het te repareren is, laat het repareren.
 5. Vervang je spullen pas als ze echt stuk zijn. Die mobiele telefoon kan echt nog wel een tijdje mee!
 6. Koop biologische groenten en fruit en composteer het zelf. Maak je eigen potgrond!  http://www.zoalsjijwilt.nl/compost-maken-op-je-balkon/  ( je wilt namelijk geen residuen van chemicaliën in je tuin of balkon brengen.)
 7. Gaatje in je kleding? Maak het zelf. Deze filmpjes laten zien hoe je dat doet Filmpje 1 en Filmpje 2  
 8. Stof van kapotte kleding, beddengoed, handdoeken, sokken, kunnen worden hergebruikt om quilts, poppenkleding, verkleedkleding, pennenzakjes, sokkenbeestjes, knuffeldoekjes van te maken. 
 9. Lever je kleding in en krijg korting
 • Bij Hunkemoller kun je je oude bh inleveren
 • Bij H&M kun je oude kleding inleveren en 15% korting krijgen
 • En dat kan ook bij C&A

10. Koop spullen van bedrijven die circulaire economie een warm hart toedragen. Zoals deze merken

Waar vind je de circulaire economie in Breda?

 • Koken met oude treinrails. Combekk maakt van oude rails geweldige gietijzeren pannen die werkelijk niet stuk te krijgen zijn.
 • Het Naaiatelier hergebruikt politiekleding en maakt er tassen van.
 • Daan Bolier zet als architect het circulair bouwen op de kaart
 • Het theehuis van Charlotte op Wolfslaar is een voorbeeld van circulair bouwen.
 • Rewin schreef een rapport over West-Brabantse bedrijven die hun kennis bundelden in een biobased business development team. Dat kun je hier lezen.
 • Bij het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans kun je nu twee MOOCS volgen (Massive Online Open Course)

Wat is dat ook alweer, circulaire economie?

In onze huidige economie worden producten gemaakt die aan het einde van hun levensduur (of nuttigheid) afval worden.  In de circulaire of kringloopeconomie wordt de herbruikbaarheid van grondstoffen en producten zo maximaal mogelijk gemaakt. Tevens wordt geprobeerd om waardevermindering zo klein mogelijk te maken.  Onze economie moet in 2050 volledig circulair moeten zijn. Op dit moment heeft 4 tot 5% van onze economie een circulaire vorm.

Word ook circulair! Het helpt onze afvalberg te verminderen, bespaart enorm veel energie en is bovendien erg leuk om op zoek naar te gaan. De kwaliteit van de spullen is hoog en je zult je keer op keer kunnen verbazen!

Write A Comment