Krant online lezen? KLIK HIER 

Allereerst willen wij deze bedrijven en organisaties die de krant mogelijk hebben gemaakt heel hartelijk bedanken, 

Waarom deze duurzaamheidskrant?

De stad zit vol duurzame helden. PakhuisB, de club die ook dit platform runt, vond het tijd om ze in de schijnwerpers te zetten. Om hun stem te laten klinken. Om ze te laten vertellen hoe ze dat doen, duurzaam leven of ondernemen.

Ze wilden jullie ook laten zien dat duurzaamheid veel meer is dan klimaat en energietransitie. Ze begrijpen maar al te goed dat door hierop te focussen veel mensen die wel willen, maar geen mogelijkheden of middelen hebben, zich buitengesloten kunnen gaan voelen. En dat je daarmee de bestaande kloof mogelijk vergroot. “De energietransitie is superbelangrijk, maar met zeer beperkte financiële middelen en een huurhuis ben je wel erg beperkt,” licht een deelnemer aan de energietransitie enquête toe, die PakhuisB hield samen met BredaVandaag (pagina 11). “In deze mensen zitten evengoed duurzame helden. Omdat ze hun kleding steevast tweedehands kopen bijvoorbeeld, of altijd de fiets pakken. Het is belangrijk dat we ook deze helden blijven horen, en gaan begrijpen waarom ze terughoudend zijn of zelfs weerstand hebben op de energietransitie,” lezen we in het voorwoord. 

Wat PakhuisB met duurzaamheid bedoelt vonden ze bij de Verenigde Naties. Die hebben de Duurzame Ontwikkelingsdoelen vastgesteld, een ontwikkelingsagenda voor 2015-2030. Ze heten ook wel de SDG’s, van Sustainable Development Goals.

Het zijn er 17 in totaal. Op nummer één, geen armoede. Op nummer vier kwaliteit van onderwijs en op zeven, betaalbare en schone energie. Ze zeggen, steek energie in ons allemaal, het een kan niet zonder het andere. En ook, kies de doelen uit waarop je wilt focussen, maar werk goed samen met de andere. Onder ieder stuk in de krant vind je de doelen terug waarop het betrekking heeft. Een soort leeswijzer dus.

De komende tijd gaat PakhuisB mensen en organisaties helpen ook stappen te zetten met deze doelen, ze te verbinden met elkaar en ze in de spotlights te zetten. Zodat ze kunnen laten zien hoe ze samen, met elkaar de stad Breda verduurzamen. Ze doen dat samen met Stadslab Breda en Urban Living Lab van Avans Hogeschool. Beginnen kan altijd en iedere dag. Weet je niet waar, of hoe je een volgende stap moet zetten, meld je dan bij GroenPlein of PakhuisB. We beloven je dat we je in iedere geval één s

Krant online lezen? KLIK HIER 

 

 

Write A Comment