Op 24 april organiseerden we een info-markt over energieneutraal wonen. Monique de Leeuw, vrijwilliger bij Energiecoöperatie BRES, en BredaNu kwamen een kijkje nemen.

 

Voor ieder huis in Breda is een plannetje nodig. Breda wordt aardgasvrij. Dat is onontkoombaar, want de Nederlandse energievoorziening wordt duurzaam. De laatste weken is er enorm veel aandacht voor dit onderwerp. Waar gingen al die krantenartikelen over? De minister heeft beslist dat we over twaalf jaar in Nederland stoppen met gaswinning.De redenen daarvoor zijn dat we klimaatverandering moeten tegengaan (CO2-uitstoot verminderen), dat er met de huidige winning schade ontstaat in Groningen en dat we onafhankelijker willen zijn van andere landen voor onze energiebehoefte.

Iedereen doet mee
Wat betekent dat voor burgers in Breda? En welke andere mogelijkheden zijn er? GroenPlein organiseerde op 24 april een druk bezochte informatieavond over dit thema. Derk Hueting van GroenPlein gaf uitleg. ‘In 2044 wil Breda CO2 -neutraal zijn. Tussen 2040 en 2050 is er geen aardgas meer voor koken, warm water en het  verwarmen van woningen. Dat gaat niet ineens, maar wijk voor wijk. We hebben tijd’, stelt Derk Hueting gerust, ‘het gas blijft nog wel een tijdje bestaan. Ik verwacht dat in 2030 de eerste wijk in Breda aardgasvrij is, maar we moeten nu plannen maken. Eigenaren en woningcorporaties, met hulp van gemeenten en het Rijk. Iedere burger moet mee kunnen doen, arm en rijk.’

Wie kunnen je helpen?
‘Ik kan het niet genoeg benadrukken, zegt Derk Hueting, ‘de allereerste belangrijke stap is om je huis goed te isoleren. De warmtevraag in woningen moet drastisch omlaag. Verder is maatwerk enorm van belang, want er bestaat geen gemiddelde Bredanaar, geen gemiddeld huis. Energiecoöperatie BRES helpt woningeigenaren graag met een advies over het verduurzamen van hun huis. Ook energie-adviseurs, banken en de overheid (leningen/subsidies) kunnen je  helpen.

Gemeentelijk beleid:  in vier jaar een Masterplan
Aanwezig is ook Coen Vos, adviseur Duurzaamheid bij de gemeente Breda (afdeling Milieu). ‘Per wijk en dorp gaat de gemeente de komende vier jaar plannen maken. Hij bevestigt dat praten met bewoners daarbij belangrijk is. ‘Uitgangspunt van de gemeente Breda is tevens dat de veranderingen woonlastenneutraal moeten zijn. Met de juiste maatregelen zullen burgers een lagere energierekening krijgen.’

Informatiemarkt over andere mogelijkheden
Na het inleidende verhaal was er een informatiemarkt waar men terecht kon bij specialisten in verschillende (nieuwe) technieken, o.a. over verwarmen met aardwarmte of lucht, infrarood – en zonnepanelen, koken op inductie. ‘Deze avond heeft ons geïnspireerd om nu echt aan de slag te gaan,’ vertelt een bezoeker na afloop.

Tekst: Monique de Leeuw  Foto: Nel Oomen

 

Write A Comment