Ik waande me even op het continent Middle-Earth, in de regio the Shire. Je weet wel, de wereld van Lord of the Rings van Tolkien. Tussen de Downs en Old Forest, gaan de huisjes zo goed op in hun omgeving dat je ze al snel over het hoofd zou zien. Wat de Hobbits hebben dat wil Breda zijn, een stad in een park.

Breda groeide de afgelopen eeuw fors. Tussen 1 januari 1950 en november 2019 steeg het aantal inwoners van 89.304 naar 184.403. In de afgelopen zeventig, tachtig jaar maakten polders plaats voor woonwijken. In deze wijken werd het openbaar groen gezien als de ruimte die nergens anders voor dient. De focus lag decennia lang vooral op de stenen, op woningbouw. Bomen zijn duur, openbaar groen moet je onderhouden, was de gedachte. De wijken van Breda van nu geven zo een scherp beeld van wat destijds belangrijk was.

Maar tijden veranderen, we hebben nieuwe inzichten.
Mensen die wonen in een groene omgeving hebben minder stress, zijn gezonder en hun kinderen leren beter. (Lees hierover dit stuk ) In een gezonde groene stad vind je veel verschillende levende wezens, zoals bloemen, insecten en vogels.

We weten inmiddels ook dat regenwater veel gemakkelijker de bodem inzakt als deze niet is betegeld. Een groene omgeving voorkomt wateroverlast. Wel zo handig als het weer eens heel hard regent.

En nog nooit was het zo warm als in de zomer van 2019. In de stad was het nog veel warmer. De temperatuur op daken en bij gebouwen kan gemakkelijk oplopen tot 50 graden. Eenmaal warm koelt het in de stad niet zo snel af. Stenen houden nu eenmaal hun hitte lang vast.

Het zijn maar drie redenen waarom Breda nu groot inzet op het vergroenen van de stad. Willen we de stad ook in de toekomst leefbaar houden dan zullen we haar anders moeten inrichten, is nu de gedachte. Zo zijn er plannen om van de Claudiusprinsenlaan een Parkway te maken.  (Lees hier meer over Parkway), het stadskantoor wordt ingepakt met 12 groene vogelzuilen van drie tot vijf meter hoog, en de Graaf Hendrik III laan krijgt meer beplanting. En piece de resistance wordt uiteindelijk het nieuwe park langs de singel. 

Breda wordt zo een stad in een park. Daar kun jij ook aan bijdragen. Hoe?

Leg een groen dak aan. Waarom?

  • Je dak gaat veel langer mee, wel vijftig jaar in plaats van 25 tot 30 jaar.
  • Zonnepanelen werken beter op een groen dak omdat het minder heet wordt op het dak. Het dak vangt veel regenwater op en voorkomt zo wateroverlast
  • In de zomer is het op een groen dak ongeveer 27 graden. Op een bitumen dak loopt het al snel op naar 70 graden!
  • Het groene dak neemt CO2 en stikstof op uit de lucht. Zo ademen we schonere lucht in.
  • Er is veel mogelijk; wil je gras, kruiden of sedum? Wil je erop kunnen lopen? Veel of weinig onderhoud? Je krijgt er nu subsidie voor! Tot 50% van de aanlegprijs, wel even vijf weken voor aanvang aanvragen. Zie deze link 

Leg met je buren of buurtvereniging een waterspeeltuin, moestuin of gezamenlijk groen dak aan. Waarom?

  • Naast de al genoemde voordelen van een groene stad….. je wijk wordt er leuker van. In speelplaatsen en moestuinen kun je mensen ontmoeten. Beetje geluk en je kunt bij je buurtfeest eten uit eigen moestuin.
  • De Provincie geeft samen met de waterschappen en het Prins Bernhard Cultuurfonds subsidie. Je kunt tot 10.000 euro subsidie krijgen per initiatief. Zie deze link 
  • Zet een klimplant tegen je muur, haal een tegel eruit stop er een plantje in, of leg een regenwatervoorziening aan in bijvoorbeeld de vorm van een speciale schutting. Uiteraard is een regenton natuurlijk ook goed. Zie deze link over de mogelijke subsidie

Doe ook mee! Maak van Breda een fantastische groene stad…En wie weet worden die Hobbits dan wel jaloers op ons.

Groetjes, Riquette

Foto credits gaan naar Rijksvastgoedbedrijf, Greenhome en Fijnuit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Middle- Earth; fictief continent uit de boeken van T.R.R. Tolkien Lord of the Rings, The Hobbit en Silmarillion. 

Write A Comment