Het is Bijentelweekend! Nederland Zoemt organiseert dit weekend een landelijke bijentelweekend.

GroenPlein, Boerderij WolfslaarBredaas Bijenhouders Collectiefen Parkhoeve Breda-Noord Kinderboerderij werken hierin samen. Doe je mee?

GroenPleinblogger Riq Pol schrijft over bijvriendelijk met een bijenhotel.

Een bijvriendelijke stad maken we samen. Door geveltuintjes aan te leggen, een groene plant in te ruilen voor eentje met bloemetjes, de ruimte rondom bomen in te zaaien en een bijenhotel te nemen.  

Zorg dat je tuin niet volledig betegeld is en dat er ruimte is voor kleine holletjes en gaatjes. Zo nestelen  de meeste bijen hommels bijvoorbeeld gewoon onder de grond. Anderen worden heel blij van oud plantenmateriaal. Laat dus vooral holle stengels  of dood hout liggen. Een stukje verrommelde tuin is hartstikke hip. 

 

Bijenhotel. Foto van Boerderij Wolfslaar  

Bijen maak je dolgelukkig als je een bijenhotel of insectenhotel maakt. Dat is ook geschikt voor op een balkon. Wilde bijen steken immers niet. Zet je bijenhuis op een zonnige plaats. Dat kan het hele jaar door. Wacht rustig af. Mijn bijenhotel heeft ook 2 jaar leeg gestaan tot dit voorjaar.  Onderhouden hoeft niet. De bijen maken de gangetjes dicht en daarachter wachten de larven tot het voorjaar is gekomen en die komen er dan vanzelf weer uit.  

 

 

Een bijen of insectenhotel kun je bijvoorbeeld kopen in de winkel van Boerderij Wolfslaar. Daar kun je bovendien ook educatief lesmateriaal lenen. Leuk voor op school. Een bijenhotel kun je ook goed zelf maken. Niet alleen leuk maar kan ook met elk budget.  

Hoe je een bijenhotel maakt en waar je op moet letten lees je op www.bijenhotels.nl  

Meer informatie over wilde bijen en bijvriendelijk leven op https://www.nederlandzoemt.nl  

 

Write A Comment