Het is bijna Bijenweekend! Het is hartstikke nodig dat de bij blijft en daarom organiseert Nederland Zoemt op 21 en 22 april een landelijke bijentelweekend.

GroenPleinblogger Riq Pol blogt deze week over de bij en geeft ons een zak vol met tips en links.

GroenPlein, Boerderij WolfslaarBredaas Bijenhouders Collectiefen Parkhoeve Breda-Noord Kinderboerderij werken hierin samen. Supertof als je meedoet!

Helaas wordt de solitaire bij in zijn voortbestaan bedreigd. En dat is heel ernstig. Bijen zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van zeker 80% van bloemen en planten. Zonder de bij verdwijnen er planten, bloemen, gewassen, noten, groenten en fruit.

Blije bijen in jouw tuin. Hoe doe je dat?

Een bij wordt blij van een grote variatie aan bloemetjes, jaarrond. Het mooie is bovendien dat veel planten waar de bij blij van wordt ook eetbaar zijn. Heb je die planten dan kun je eten uit eigen tuin of van eigen balkon.

wie weet welke plant dit is?

Eetbare planten die het prima in een tuin of op het balkon in een pot doen

Thijm: ook de bloemen zijn eetbaar. Gedroogd is tijm lang houdbaar

Venkel: ook de zaadjes zijn eetbaar

Borage of komkommerkruid: bloemen en blaadjes kunnen in een salade (en zijn supergezond)

Calendula Officinalus: het bloem en het blad kunnen in een salade. Je kunt er ook verf of zelfs calendula zalf van maken (goed tegen droge huid)

Klaproos: de zaadjes ken je ook wel als maanzaad

Bramenstruik of potframboos: Bijvriendelijke struiken zijn voornamelijk besdragend. Zo heb je een verse voorraad fruit. Gratis! Een bramenstruik of potframboos kan ook op het balkon.

Gebruik ALTIJD bioplanten of biozaad. Al het andere zit vol stofjes waar bijen hoofdpijn van krijgen en doodgaan. Gebruik natuurlijke bemesting en laat chemische bestrijdingsmiddelen achter bij de Milieustraat.  Biozaad is onder meer verkrijgbaar bij:

Odin op de Ginnekenweg

Winkel van Boerderij Wolfslaar

www.bolster.nl

www.vreeken.nl

Kortom, een verse voorraad van deze planten en je kunt op je boodschappenlijst een aantal producten schrappen. Wij én de bij blij. Dat is dus een win-win situatie!

Wil je meer inspiratie kijk dan op deze link

http://www.weekvandebij.be/goede-bijenplanten

Write A Comment