Hoi, ik ben Riquette van de Pol en ik blog voor GroenPlein.

Eerlijk zeggen…. Wat is de eerste beeld wat bij je opkomt als je denkt aan bijen? Ik durf er bijna op te wedden dat wat je ziet te maken heeft met een bijenkorf of met een enorme zwerm boze bijen, een kerel volledig ingepakt die met rook de bijen tot rust brengt.

De honingbij, gehouden in korven, is slechts 1 van 358 bijensoorten in Nederland. Al die anderen, wilde bijen, die leven solitair oftewel alleen. Ze zwermen niet en steken niet. Zij scharrelen zelf hun kostje bij elkaar en hebben een bij-vriendelijke omgeving nodig om te kunnen wonen. Een totaal betegelde tuin of iets met vooral buxus is voor bijen een nachtmerrie.

Helaas worden de solitaire bijen in hun voortbestaan bedreigd. En dat is heel ernstig. Bijen zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van zeker 80% van bloemen en planten. Zonder de bij verdwijnen er planten, bloemen, gewassen, noten, groenten en fruit. Dat raakt ons allen direct, doordat onze voedselvoorziening in gevaar komt!

Kun jij je een wereld voorstellen zonder koffie of chocolade?

De solitaire bij heeft het dus zwaar. Iets van een kwart van de bijen overleeft de winter zo en zo al niet. Heb je dan die winter overleeft dan moet je nog maar eens een omgeving zien te vinden waar je kunt  (over)leven. Dat is de afgelopen decennia steeds moeilijker geworden in Nederland. Wij houden namelijk nogal van nette tuinen. Verrommeling komt niet in ons beeld voor. En daar gaat het stiekem een beetje mis.

Bijvriendelijk worden is supersimpel. 7 tips

1. Plant voor de winter voorjaar, vroegbloeiende bloembollen of planten. Die kunnen ook heel makkelijk in een pot. Denk hierbij aan een winterkamperfoelie of Winterheide.

Vlinderstruik. Foto: Tuinflora

2. Plant voor de zomer en najaar bijvriendelijke planten. Ook leuk in potten op je balkon of aan je balkonreling. Een vlinderstruik of een herfstaster bijvoorbeeld

3. Gebruik ALTIJD bioplanten of biozaad. Al het andere zit vol stofjes waar bijen hoofdpijn van krijgen en doodgaan. Gebruik natuurlijke bemesting en laat chemische bestrijdingsmiddelen achter bij de Milieustraat.

Biozaad is onder meer verkrijgbaar bij Odin op de Ginnekenweg, de winkel van Boerderij Wolfslaar.  De Bolster is een biologisch zadenmerk. Op de site is een webshop. Ook Vreeken heeft een webshop met biologische zaden.

4. Zorg in je tuin voor een plekje met holletjes en gaatjes….. een rommelhoekje achter in je tuin, tegel eruit planten erin of een bijenhotel.

5. Maak een geveltuin! Je mag maximaal 2 rijen tegels verwijderen en de doorgang moet minimaal 1,5 m blijven. Inrichten naar eigen smaak! Kortom tegel eruit bijvriendelijke plant erin! (tegel wel bewaren!)

6. Leer je kinderen dat wilde bijen niet steken tenzij gevaar dreigt. Omdat hun angel minder stevig is zul je die bovendien niet zo voelen. Kinderen kun je zo leren dat het heel leuk is om al die bijtjes heen en weer te zien vliegen.

7. Neem eens een kijkje bij de Bredase Kruidenakker. Je kunt er met een kruidenknipkaart 5 keer kruiden plukken. En als je wilt kun je zelfs mee helpen. Inspiratie voor bijvriendelijke planten hebben ze er volop!  Je vindt ze op de Haagweg 332, achter Zuylen (loop op de begraafplaats, via de kastanjelaan, volg de lage bordjes)

 

GroenPlein, Wolfslaar en Parkhoeve werken samen om van Breda een bijvriendelijke gemeente te maken. Supertof als je meedoet en je aansluit! Stuur een mailtje naar één van ons of een plaats een berichtje op facebook. 

En dit weekend van 21 en 22 april is het landelijke bijentelweekend. Kijk op Nederland Zoemt om te zien hoe je mee kunt doen. 

Write A Comment