Op 30 april 2018 viel er in 24 uur net zo veel regen als normaal in 1 maand. Een uitzondering is het niet. De klimaatvoorspellingen van het KNMI laten zien dat de buien de komende jaren langer gaan duren en dat er meer regen in een korte periode gaat vallen.

Al dat water moet ergens heen. Weet jij waar naartoe?

Het meest makkelijk is wanneer het water in de grond kan wegzakken. Maar doordat er in de stad veel verharding is in de vorm van gebouwen, straten en bestrate oppervlakken zoals pleinen, parkeerplekken en tuinen, kan het water niet de bodem in zakken. Het blijft staan of stroomt naar een lager punt zoals een rioolput. In het riool komt ook het water van je dak terecht.

En nu even een niet zo fijn praatje. Het riool kan maar een beperkte hoeveelheid water verwerken. Het stort over als het vol zit. Dat betekent dat het regenwater vermengt met rioolwater in sloten wordt geloosd. Grote kans dus dat je na een grote regenval in de singel van alles voorbij kan zien drijven. Niet heel fris, wel?


En dan nu, wat kunnen we er aan doen?

Het zou helpen als het regenwater niet in het riool komt. Dat doe je zo:

  1. Neem een regenton. Met regenwater kun je je tuin- en kamerplanten water geven. Dat scheelt ook weer in je waterverbruik. Er zijn ook kleinere tonnen voor op je balkon.
  2. Bron foto: op de beemd

    Koppel je regenpijp af. Laat het water je tuin instromen bijvoorbeeld in een wadi of een vijver. Breng hoogteverschillen aan. Of maak voor je kinderen een modderkeuken of waterspeelplaats. Ook zijn er systemen om met een vorm van drainage het water door je tuin heen in de grond te laten wegsijpelen

  3. Minder verharding in je tuin en je oprit. Er zijn allerlei alternatieven om je oprit of tuin meer water te laten opnemen zelfs als je verharding wilt houden zoals grind. Kijk eens naar de rainaway- tegels (rainaway.nl) . Ook in grasbetonblokken bestaan tegenwoordig mooie motieven en je hebt ze ook van kunststof.
  4. Balkon? Neem plantenbakken die je aan de reling hangt. Ook zij nemen water op. Bovendien help je zo ook de stad groener en bloemiger te maken.
  5. Groene erfafscheiding. Weg met de schutting! Planten erin! Een mooie haag, bessenstruiken. Een kamperfoelie die tegen de schutting groeit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een groene erfafscheiding zorgt ook voor lagere temperaturen in de zomer. En als je goed kiest heb je ook nog een voorraad (gratis) vers fruit in de zomer!
  6. bron foto: kuijpers tuinen

    Beplant je dak. Daardoor houdt het dak het water langer vast waar het anders het water rechtstreeks in de goot stort. Bovendien gaat je dak langer mee, gaat de temperatuur in de zomer naar beneden (geen zwart vlak dat opwarmt) en het is beter voor de luchtkwaliteit. De gemeente Breda geeft subsidie, van zeker 20 euro per m2 https://www.breda.nl/subsidie-voor-een-groen-dak. Dus vergroen je uitbouw, dakkapel, garage, je bedrijfspand of je appartementencomplex.


Wil je meer info over je tuin regenbestendig inrichten?

kijk dan op deze link van Tuinbranche

Tot slot, filmpje!

Write A Comment