De badkamer. Typisch Nederlands zijn de ochtendtaferelen waar het hele gezin die ene kleine badkamer claimt. Met iedereen zijn eigen haar- gezicht en bodyproducten. Zeep, shampoos, conditioners, maskers, bodylotions en make-up. Voor ieder stukje van ons lijf hebben we weer een ander plastic fles, tube of pot. Dat kan anders.

In de serie Badkamergeheimen neem ik je mee in de wereld van badkamers en badkamerproducten.

Dit is deel 1 en deze keer gaan we op een badkamerontdekkingstocht. Meedoen is heel makkelijk.

I. Verzamel alle produkten die je in je huishouden voor persoonlijke gebruikt. Zet ze op je keukentafel Of als die te klein is op de vloer van je woonkamer. Wat valt op? hoeveel van de producten zitten in een plastic verpakking? Zet die apart. Weet je of er  microplastics inzitten?  Check het op http://www.beatthemicrobead.org/product-lists/

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes in cosmetica, douchegels, tandpastas etc die te klein zijn om in de afvalwaterzuivering te worden opgemerkt. Omdat ons gezuiverde afvalwater weer in de rivier wordt geloosd, komt het zo in het milieu.

 

 

Hoe lang doe je met ieder product?  Zet de produkten per categorie bij elkaar

  • eenmalig (zoals wattenstaafje, wattenschijfje etc)
  • tot een maand
  • tot drie maanden
  • meer dan drie maanden

II. Maak er een foto van. Deel de foto met ons in de Facebook Groep!

III. Kies 2 produkten die je plasticvrij wilt maken.  Ik voorspel dat het overgrote deel van de producten in een plastic verpakking zit. Helaas is niet al het plastic  van een recyclebare kwaliteit. Daardoor verdwijnt er stiekem best veel op de afvalberg. De enige weg naar minder plastic soep is om minder plastic te verbruiken.

Kan het anders? Ja dat kan! En als je wilt kun je er zelfs geld mee besparen.  Dat ga je ik de komende weken laten zien. Want je zult je verbazen over wat er allemaal mogelijk is zonder dat dat je heel veel moeite gaat kosten.

Stap over op zeep

ZEEP? Ja zeep.

Een goede zeep is eigenlijk een puur luxe produkt. Het maken van zeep gaat  5000 jaar terug tot in de Oudheid. Als je een kwalitatief goede zeep hebt zal je huid je dankbaar zijn. Kies dus voor zepen met natuurlijke oliën en ingrediënten. Als je zoekt op ambachtelijk en handgemaakte zeep kom je meestal wel goed uit. Laat de massa-productie zeep liggen en ga op zoek naar een zeep die bij jou past. De keuze voor zepen is nagenoeg oneindig.

Zepen komen in allerlei verschillende geuren, maten en functies. Zo zijn er bijvoorbeeld scrubzepen voor het gezicht, zepen voor je haar, zepen om te scheren , zepen om je make-up kwasten mee te reinigen en zepen voor het wassen van de hond.  Zepen met olijfolie of schapenmelk, met honing, bloemen, chocola, Noem het en het is er.

Je zult merken dat je met een zeep stiekem best lang doet. Zo ben ik al 20 douchebeurten verder en is mijn zeep van 5 euro echt nog lang niet op.

Een paar tips om langer met je zeep te doen

Gebruik je zeep met een washandje of  zeepzakje

Een washandje is prima hoor. Wil je bijvoorbeeld meer schuim of juist ook een scrub dan komen de zeepzakjes van pas. Een katoenen wordt bijvoorbeeld gebruikt in de Hammam om schuim te maken van zeep en lucht.  Zakjes van andere natuurlijke materialen komen in fijne en grovere uitvoeringen voor de scrub. Bovendien kun je deze zakjes ook gebruiken als je zeep klein wordt om ook de laatste stukjes echt te gebruiken. Op deze website kun je ze vinden.

Laat je zeep drogen

Je natte zeep op je wasbak leggen laat zien dat ze nat en glibberig zijn,  je zeep vastplakt en niet  (goed) kan opdrogen. Zo gooi je best veel zeep weg.  Een zeepbakje is dus een must. En dan uiteraard wel een duurzame van hout of bamboe of olijfhout.

Je kunt je zeep ook laten drogen in het washandje of zeepzakje.

Haarzeep

We zijn zo gewend dat shampoo uit een fles komt, dat je bijna zou vergeten dat mensen duizenden jaren lang hun haren wasten met zeep.  Laat je goed voorlichten over welke zeep bij je haartype past. Test wat wel en niet werkt. Het kan even duren voordat je de juiste zeep hebt gevonden. Je haar moet er namelijk wel aan wennen. Geef dus niet te snel op en je haar zal je dankbaar zijn.

Met een goede haarzeep neemt de noodzaak voor het gebruiken van andere produkten voor je haar ook af. Bovendien gaat  zeep gaat veel langer mee dan een fles shampoo.

 

 

Goede zeep in Breda vind je hier

En online kun je op deze plekken goede zeep vinden

Volgende keer: Scheer je suf!

Write A Comment