In deze serie geef ik je duurzame tips waar je meteen mee kunt beginnen.

Vandaag aflevering #1. Veggies en fruit

1.Koop Hollands.

 Appels uit Argentie zijn wellicht lekker en goedkoop. Maar in Nederland hebben we een dijklading appelrassen die we aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Kijk bij het kopen waar het product vandaan komt en kies minstens 1 lekker Nederlands of zelfs lokaal product. Niet alleen leuk voor het milieu maar ook voor onze landgenoot die het product teelt!  #Eat it to save it!  #lekkerlokaal #minderCO2 uitstoot.

 

 

 

2. Zaadjes zaaien

Paprika’s , tomaten en pompoenen zitten ramvol met zaadjes. Het mooie is, met wat aarde, regelmatig water en wat TLC heb je na een tijdje je eigen oogst. De planten  zijn gulle gevers. Kortom je koopt ze één keer en daarna kun  je een deel van je boodschappenbriefje schrappen.

Zaaien doe je bijvoorbeeld in een eierdoos en daarna verplant je ze in een plantenpot, leeg blik of  glazen pot. En die potten en blikken kun je ook nog eens met de kids opleuken.

Lees hier meer: https://www.foodplanting.com/2015/11/16/het-hele-jaar-tomaten-binnen-kweken-op-de-vensterbank/

Kost je slechts wat toewijding, wat water en geduld.  Gemakkelijk te kweken.

 

3. Maak groentebouillon

Bewaar alle delen van de groenten die je normaal zou weggooien, zoals de schil van een ui, het kopje van een wortel, delen van de bladselderij. Bewaar de niet gedroogde delen max een paar dagen in een vochtige theedoek in de groentela van je koelkast. Kom je tekort? Vraag aan je buren of familie of ze hun groentedelen aan je willen geven.

Voor een bouillon heb je nodig: 2,5 l water, 300 gram groentendelen, wat zout, kruiden.

Recept: Fruit de groente in weinig vet (geen olijfolie) kort aan, kruiden toevoegen, 2,5 l water en dan minimaal 2 uur laten pruttelen*. Daarna zeven door een theedoek. Je bouillon zo snel mogelijk laten afkoelen en dan verdelen over bakjes en invriezen. Zo heb je voor iedere saus die je maakt je eigen bouillon!  Het is gezond, er zitten niks kunstmatigs in en je hebt het hele product gebruikt. 

 

4. Restjesfeest

Vaak gebruik je niet alle groenten in je gerecht. Die hele paprika of courgette samen zijn vaak te veel. Dus gebruik je een deel. Wat moet je dan met dat stukje dat je over hebt? Dat andere deel bewaar je (koelkast of invriezen) om er later een ander gerecht mee te maken. Groentesoep (heerlijk met de bouillon van hierboven) of een omelet met groenten, een groene smoothie kan ook, of wat denk je van een lunchsalade of een groentenpizza? De mogelijkheden zijn eindeloos en het boost je creativiteit. Zo kan het een sport worden om zo in te kopen dat je de hele week gevarieerd eet en alles opgebruikt zonder dat je steeds hetzelfde eet.

 

5. IJsjes!!

Van fruit kun je heel goed ijsjes maken. Dus ben je bang dat je fruit wegloopt van de fruitschaal… pureren en met wat vloeistof zoals sinaasappelsap of yoghurt, appelsap of kokosmelk in een vormpje, en dan de vriezer in. Paar uur wachten…et voilà!

Je kunt ijsjesvormpjes overal kopen. Let daarbij op dat je een plasticvrije variant neemt. Dus een van silicone of van roestvrijstaal. Het kan even een investering zijn maar ze gaan een leven mee.

 

 

6. Koken zonder warmtebron 

Wel eens van een hooimadam gehoord? Het is een soort theemuts, waarmee je je gerecht gaart. Je kookt eerst tot het kookpunt, haalt de pan van de hittebron en laat je gerecht dan verder garen in de hooimadam. Je gerecht gaart langzaam en je hebt er geen omkijken naar. Je bespaart er veel gas mee, of electriciteit als je inductie kookt.   

Die Hooimadam kun je ook gebruiken als je stoofvlees maakt, gedoogde bonen moet garen of ijs koel wil houden. Ze zijn kant-en-klaar te koop (even googlen) of je kunt ze zelf maken, zie dit blog http://lilaledikant.blogspot.nl/2014/05/hooimadam.html

 

Heb je veggie en fruit tips waarmee we kunnen besparen en verduurzamen? Deel ze! Dat kan in onze Facebookgroep  (Vanaf 1 juni heet deze groep GroenPleinBreda)


De grote foto is gemaakt door Monika Grabkowska

Write A Comment